EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще обяват ли САЩ дефолт?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще обяват ли САЩ дефолт?

mail17:40 | 12.05.2023прегледи 852 коментарикоментари 0


Президентът на САЩ Джо Байдън и висши законодатели не успяха да намерят изход от задънената улица,  въпреки че се опитаха да се справят с проблема за увеличаването на лимита на дълга на САЩ на стойност 31,4 трилиона долара три седмици преди страната да бъде принудена да обяви безпрецедентна невъзможност за покриване на финансовите си задължения, съобщи Ройтерс.

След около час разговори в Овалния кабинет, Байдън и председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти, който е републиканец, не показаха признаци на смекчаване на позициите си, при очертаващ се още на 1 юни дефолт.

"Не видях нищо ново", каза Маккарти пред репортери след срещата, оплаквайки се, че Байдън не се е съгласил на разговори докато времето изтича. "Това не е начин на управление", каза той. Според него Белият дом "няма план Б".

Но Макарти допълни, че двете страни са се съгласили висшите им представители да се срещнат отново в петък, за да продължат разговорите. Мич Макконъл, лидер на малцинството в Сената, заяви пред репортери, че няма да има увеличаване на тавана на дълга без съкращаване на разходите.

Очакваше се Байдън да предложи своя версия на срещата във вторник.

Икономистите предупреждават, че един продължителен дефолт може да изпрати американската икономика в дълбока рецесия с нарастваща безработица и същевременно да дестабилизира световната финансова система, изградена върху американските облигации.

Байдън призовава законодателите да повишат наложения от федералното правителство лимит на заемите без условия.

Макарти заяви, че Камарата на представителите няма да одобри никаква сделка, която не намали разходите, за да се справи с нарастващия бюджетен дефицит и даде знак, че не вижда краткосрочно решение.

Предишните борби за тавана на дълга обикновено са завършвали с набързо постигнато споразумение в последните часове на преговорите, като по този начин така се избягваше фалит, припомня Ройтерс.

Министерството на финансите на САЩ прогнозира, че страната може да бъде принудена да обяви неплатежоспособност по някои дългове през юни.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4177