EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще купува ли Украйна газ от САЩ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще купува ли Украйна газ от САЩ?

mail14:38 | 16.05.2019прегледи 877 коментарикоментари 0


Още в началото на май ръководителят на „Нафтогаз Украйна“ Андрей Коболев съобщи сензационна за Украйна новина. Оказва се, че Киев е „много близо“ до стартиране на закупуване на американски газ, пише на електронното си издание руският вестник „Известия“. Чиновникът подчерта, че окончателно решение засега не е взето, но заинтересованост има и от двете страни и тя в скоро време трябва да се трансформира в „конкретни доставки на газ“. Важните технически подробности, като схемата за доставки на американски газ до Украйна и предполагаемата цена на суровината, Коболев не съобщи.

Гръмкото изявление прозвуча в момент на неопределеност около транзитните перспективи на Украйна (на 1 януари 2020 година завършва действащия договор с Русия), което навежда на мисълта, че то е част от голяма енергийна игра на Киев.
За своя експортен потенциал в газовия отрасъл САЩ обявиха преди около 10-12 години - в самото начало на „шистовата революция“. Дълго време добива на такива въглеводороди беше икономически нецелесъобразен, но преди известно време ситуацията се промени благодарение на два фактора: развитието на технологиите за добив и ръста на цените на енергоносителите.

В резултат, например, добивът на шистов газ в САЩ само за периода 2007 - 2014 година се повиши от 36 милиарда до 333 милиарда куб.м. Това е напълно сравнимо с обемите на „Газпром“ (423 млрд.куб.м. за 2014 година).
В случая има и скрита страна. Добивът на шистов газ е скъп. Например, през 2017 година САЩ са добили 767 млрд. куб. м. газ - обикновен плюс шистов и още 184 млрд. куб. м. са добити в Канада. На територията на двете страни работи повече от 60% от световния парк на сондажни съоръжения. За сравнение, в Русия подобни обеми (694 млрд. куб. м.) се добиват с много по-ниски експлоатационни разходи.

Превод: агенция Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg