EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще има национален щанд на изложения „Провайн“ в Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще има национален щанд на изложения „Провайн“ в Германия

mail15:10 | 17.07.2023прегледи 713 коментарикоментари 0


Подготвя се национален щанд на едно от най-големите международни винарски изложения „Провайн“ в Германия през 2024 г., информира на среща между 13 сдружения в лозаро-винарския сектор  и ресорния зам. министър Александър Йоцев, съобщи МЗХ.

 Договорената площ за българския щанд на изложението, разходите за което се поемат от МЗХ, е 202 кв. м.  Йоцев покани представителите на лозаро-винарския бранш, заедно с експерти от министерството, да дефинират  критериите за участие в „Провайн“ 2024 и да се осигури широка представителност на сектора.

МЗХ поема разходите по наемането и брандирането на щанда, издаване и отпечатване на информационни брошури и транспорт на вината, които ще бъдат представени. За осъществяване на контакти с вносители и търговци активна роля ще имат земеделските и търговските аташета в Европа.

Заместник-министърът подчерта, че за цялостния успех на националното представяне и доброто ни позициониране се очаква проактивност от страна на бранша и ориентация към резултати и качество. От сектора приветстваха предоставената възможност и подчертаха, че участието на национално ниво в престижни изложения е добра възможност за повишаване на имиджа на българското вино.

Представителите на отрасъла бяха информирани за създаването на Консултативен съвет в лозаро-винарския сектор и бяха запознати с предложението на Министерство на земеделието и храните в програмата на правителството да се включи изготвянето на нов Закон за виното и спиртните напитки. На срещата беше представен и напредъкът по разработването на нова информационна система за поддържане на Лозарския регистър.

Браншът беше уведомен и за предстоящото публикуване за обществено обсъждане на проект на Наредба за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на Република България за периода 2023–2027 година.

Бяха представени и предвидените изменения в Стратегическия план по отношение интервенциите в лозаро-винарския сектор, на база постъпили от сектора предложения: отпадане на интервенцията за насърчаване на винения туризъм; отпадане на дейността за намаляване употребата на ПРЗ и минерални торове от интервенция „Преструктуриране и конверсия на лозя“, поради припокриване с идентични екологични интервенции в Стратегическия план; отпадане на изискването за закупуване на селскостопанска техника по интервенция „Преструктуриране и конверсия на лозя“ само от признати групи и организации на производители, като се предвижда дейността да бъде приложима и за индивидуални земеделски стопани.

За новия програмен период ще бъде изготвена нова Национална програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период, в която ще бъдат предвидени и десертни, и винени лозя. За целта е сформирана работна група към Българската агенция по безопасност на храните.

Коментирани бяха и промените в условията и сроковете по прилагането на мярката „Събиране на реколтата на зелено“. През 2023 г. мярката ще се приложи извънредно, като подаването на заявленията за подпомагане в ДФЗ ще бъде до 31 юли 2023 г., сключването на договор с ДФЗ до 18 август 2023 г. и брането на реколтата на зелено - до 1 септември 2023 г. Размерът на помощта е 60% от сумата на преките разходи за операциите по отстраняване на гроздовете и на загубата на приходи, произтичаща от прилагането на интервенцията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg