EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще има ли у нас биосферен парк?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще има ли у нас биосферен парк?

mail09:20 | 27.03.2012прегледи 364 коментарикоментари 0


Първият съвременен биосферен парк в България, който да отговаря на изискванията на Севилската стратегия за биосферните резервати от листата на ЮНЕСКО се подготвя в България, съобщи Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ), която работи за подготовката му.
В рамките на своя проект „Сътрудничество за опазване на биоразнообразието и устойчиво местно развитие в Странджа планина” екипът на БФБ подготвя номинационната форма за обявяване на биосферния парк „Странджа” и се сблъсква с редица трудности, свързани със структурата за управление на тази нова категория, която не е предмет на Закона за защитените територии. С обявяването на Заповедите за зоните от мрежата Натура 2000, голяма част от защитените територии в България също ще се сблъскат с този проблем.
В тази връзка фондацията свиква на 27 март 2012 г. (вторник) в София на националната среща за обсъждане на ефективното съвместно управление на различни категории защитените природни обекти, припокриващи едни и същи територии – природен парк/биосферен парк, природен парк/Натура 2000 зона и други категории като национални паркове, резервати, защитени местности и природни забележителности – проблем, с който днес се сблъсква управлението на системата от ЗТ в България.
Лектори ще бъдат Ваня Дебевец от регионален парк „Скочанска яма”, Словения, (който е Рамсарско място, включен е в Списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО и е биосферен резерват по Програмата „Човекът и биосферата”), Пиер Галан, швейцарски експерт на ЮНЕСКО и Бьорн Арне Нес от Директората за управление на природата, Норвегия. Фасилитатор на срещата ще бъде Тома Белев. Следобедната сесия ще продължи с обсъждане на подходите за определяне на режимите в Заповедите за обявяване на защитените зони по Натура 2000.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg