EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще има ли транспортен коридор Север - Юг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще има ли транспортен коридор Север - Юг

mail17:05 | 19.03.2024прегледи 467 коментарикоментари 0


Меморандум за разбирателство за изграждане на транспортния коридор Север - Юг, който свързва гръцкото Източно Средиземноморие през България и Румъния към Северна Европа, беше обсъден на тристранна работна среща в София, съобщи Министерство на финансите в прессъобщение. 

В дискусията от българска страна участваха министърите в оставка на финансите Асен Василев, на транспорта и съобщенията в оставка Георги Гвоздейков, на регионалното развитие и благоустройството в оставка Андрей Цеков и на околната среда и водите Юлиан Попов. Гръцката страна беше представена от министъра на инфраструктурата и транспорта Христос Стайкурас, а румънската - от държавния секретар на Министерството на транспорта и инфраструктурата Константин Габриел Бундук и директора на Румънската железопътна компания Раду Урзичяну. 

Целта на Меморандума е да развие и засили сътрудничеството между България, Гърция и Румъния и да очертае необходимата правна и финансова рамка за подготовката и изграждането на инфраструктурния проект. В документа ще бъдат идентифицирани основните принципи на тристранното сътрудничество. 

Меморандумът се подготвя в изпълнение на общата декларация, подписана между правителствените ръководители на трите държави през октомври 2023 г. в Евксиноград. Той има ключова роля за изграждането на устойчива трансевропейска инфраструктура и за засилването на регионалната свързаност в Югоизточна Европа.

Документът адресира необходимостта от свързване на Балтийско, Черно и Средиземно море, което цели увеличаване на европейската конкурентоспособност и икономическия растеж. След подписването му предстои изготвяне на договор, с който ще бъдат формулирани конкретните ангажименти на страните по реализацията на проектите за регионална свързаност.

На срещата в Евксиноград премиерите на трите страни Николай Денков, Кириакос Мицотакис и Марчел Чолаку се обединиха около становището, че ще работят заедно за засилване на регионалната свързаност във всичките ѝ форми, продължавайки да развиват своето сътрудничество за гарантиране на сигурността на Югоизточна Европа. Сред обсъжданите теми бяха развитието на транспортната, енергийната и дигиталната свързаност между страните. 

снимка:МС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg