EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ще има ли Транскаспийски газопровод ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще има ли Транскаспийски газопровод ?

mail17:45 | 28.08.2018прегледи 524 коментарикоментари 0


Азербайджанският президент Илхам Алиев вярва, че решението за Транскаспийския газопровод трябва да бъде взето от страната, която притежава газта. Той заяви това преди дни пред германския канцлер Ангела Меркел, предава TACC.
"Разбира се, в изграждането на Транскаспийския тръбопровод да бъдe по-заинтересован притежателя на газ, транзитните страни тук не трябва да поемат инициативата," каза той.
Според Алиев, Азербайджан, като собственик на газ е започнал строителството на 3500-километров газопровода 3500-км (т.нар "Южния газов коридор" (UGC), включително в Южен Кавказ, Трансанадолския и Трансадриатическия (TAP) газопровод за пренос на азербайджански газ до Южна Европа), е отделил големи финансови ресурси. "Ето защо, ако в източната част на Каспийско море се вземе решение относно транспортирането на природния газ на световните пазари през Азербайджан, тогава ние със сигурност може да го разгледаме с голям интерес, но това не трябва да бъде наше решение, а на Туркменистан.", подчерта той.
Проектът за Транскаспийския газопровод, обсъждането на който е продължава вече много години, предвижда транспортирането на природен газ от Туркменистан до Европа през Каспийско море и през територията на Азербайджан. Проектът се подпомага от Европейския съюз.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg