EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ще има ли румънски туристи на Великден?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще има ли румънски туристи на Великден?

mail07:20 | 16.04.2021прегледи 917 коментарикоментари 0


С наближаването на великденските празници и многото почивни дни около тях притесненията на туристическия бранш стават все по-големи и все по-основателни. След първоначалното успокоение, че румънските туристи продължават да предпочитат северното ни Черноморие за почивка и резервациите се засилват, дойде и отрезвяването, след като здравното ни министерство въведе ПСР тест за влизащите от северната ни съседка. Хотелите в Балчик от почти пълна заетост минаха на вариант да работят за две-три стаи и единствените надежди на хората в бранша са до края на тази седмица държавата да реагира и да отвори границите.

Северното ни Черноморие от години е предпочитано място за почивка на румънските туристи, особено по-малките и китни морски градчета като Балчик. Свикнали сме по великденските празници Белият град да напомни за първи път в годината колко красив, цветен и гостоприемен може да бъде и това с времето се утвърди като една постоянна тенденция – все повече туристи, особено от Румъния, все повече инвестиции в инфраструктурата на града и все повече хотели и заведения, без обаче да се стига до презастрояване и пренасищане. Миналата година браншът стисна зъби и изтърпя сложната и непредсказуема обстановка, с надеждата, че 2021-ва няма да е същата. Затова и тревогата им сега е голяма, тъй като няма никакви знаци, че очакванията им за по-нормален сезон могат да се сбъднат.

Виктор Лучиянов е собственик на един от най-посещаваните хотели в Балчик, в бранша е от години и наблюдава с притеснение случващото се в страната и въвеждането на задължителни ПСР тестове за влизащите от Румъния.

По думите на Виктор Лучиянов ако правителството ни не даде ясен график за отпадане на ПСР тестовете, и то в най-скоро време, рискуваме да се провали и летният сезон, тъй като туристите ще се пренасочат към конкурентните на България страни. Преди въвеждането на ПСР тестовете за румънците малките градчета по северното Черноморие са започнали да поемат глътка въздух и почивните дни са били почти запълнени. С въвеждането на тестовете обаче идва вълна от отказани резервации за предстоящите великденски празници.

В КК „Албена“ за великденските празници ще отворят четири хотела, като според предварителните резервации гостите ще са около 2 000. Според Маргита Тодорова, директор "Експлоатация и продажби" на комплекса, засега очакванията са за по-добър сезон в сравнение с 2020 година.

В „Албена“ започна и ваксинацията на основния състав на служителите в комплекса, като очакванията са към 1 юни тя да завърши. Отворен е и ваксинационен кабинет в курорта, заяви Маргита Тодорова.

Увереност за по-добър сезон, по думите на Маргита Тодорова, дават направените вече около 45% от очакваните резервации за това лято. За да не бъдат загубени те обаче, е нобходимо правителството да вземе конкретни решения и те да останат трайни във времето.БНР

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4140