EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ще има ли промяна за улова в Атлантика?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще има ли промяна за улова в Атлантика?

mail14:02 | 29.10.2020прегледи 367 коментарикоментари 0


Европейската комисия публикува предложението си за определяне на ограничения на улова на рибните запаси в Атлантическия океан и Северно море. Въз основа на това предложение, в рамките на заседанието на Съвета, планирано за 15—16 декември, европейските министри на рибарството ще договорят окончателните ограничения на улова, които ще се прилагат от 1 януари 2021 г.

Представеното от Комисията предложение за 2021 г. обхваща 23 равнища на общ допустим улов (ОДУ). В съответствие с научните становища се предлага намаляване на риболовните квоти за 13 запаса и увеличаване на квотите за два запаса — сафрид във водите около Иберийския полуостров (с 5 %) и морски език в Категат (с 12 %). Възможностите за риболов или равнищата на ОДУ са квоти, определени за повечето рибни запаси със стопанско значение в Европа, с цел да се поддържа доброто им състояние или да се подпомогне тяхното възстановяване, като същевременно се гарантира поминъкът на рибарите. Съгласно общата политика в областта на рибарството държавите — членки на ЕС, са правно задължени да управляват рибните запаси така, че да се гарантират техните устойчиви равнища.

Какво включва предложението?

Четири равнища на ОДУ са делегирани на отделни държави членки, а други четири (напр. за хамсия и цаца) или не следват календарната година (вече са определени до юни 2021 г.), или определянето им зависи от научните становища, които ще бъдат издадени догодина.

Комисията предлага също така да продължи прилагането на съществуващите предпазни мерки, за да се гарантира, че запасът от атлантическа треска в Категат ще се възстанови до безопасни равнища. В съответствие със становището, получено от Международния съвет за изследване на морето (ICES), според което този запас не следва да е обект на целеви риболов, Комисията ще определи квота единствено за прилов. Рибарите в посочената зона са задължени да използват селективни риболовни уреди, които намаляват или възпрепятстват прилова на атлантическа треска, или да извършват електронно наблюдение за предотвратяване на незаконното изхвърляне на улов.

Представеното предложение обхваща и ОДУ, за който ще бъде взето решение в сътрудничество с държави извън ЕС (например Обединеното кралство и Норвегия) или в рамките на регионални организации за управление на рибарството. Тъй като международните консултации по отношение на много от тези запаси, както и преговорите по бъдещото партньорство между ЕС и Обединеното кралство — включително в областта на рибарството — са все още в ход, съответните равнища на ОДУ са обозначени като pro memoria в очакване на резултата от преговорите.

Устойчивото рибарство е отбелязало значителен напредък в ЕС: през 2020 г. 62 от общо 78 рибни запаса се експлоатират на равнище, което позволява поддържане на тяхната биомаса, и при отчитане на съответните социално-икономически фактори (максимален устойчив улов — МУУ); за сравнение — броят на устойчиво експлоатираните запаси през 2009 г. е бил едва пет от общо 35. Въпреки ограничаването на риболовните дейности през първите месеци на пандемията от коронавирус предварителните резултати показват, че секторът остава рентабилен, като се очаква брутната печалба за 2020 г. да достигне 1,5 млрд. евро.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg