EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ще има ли помощ от Фонд "Солидарност"?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще има ли помощ от Фонд "Солидарност"?

mail06:35 | 07.08.2014прегледи 1536 коментарикоментари 0


232 млн. евро е прагът на щетите, над който може да искаме подпомагане от Фонд „Солидарност“ на ЕС (при щети в размер на 0,6% от Брутния национален доход).

zoom_sss

Днес стана ясно, че България ще поиска помощ от Фонда. Официалните документи по искането за задействане на тази клауза съвсем скоро ще бъдат изпратени в Европейската комисия, съобщи пред БНР Главен комисар Николай Николов, директор на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Щетите, без последните 10 дни, от метеорологични явления през последния месец са приблизително 500 млн. лева. Вероятно това число ще бъде надхвърлено значително след оценката на щетите в Мизия и региона, обясни Николов.

Преди около месец влязоха в сила нови правила, които позволяват помощ да бъде поискана и за конкретни, силно пострадали региони, ако щетите надхвърлят 1.5% от техния БВП, когато е засегната голяма част от населението и бедствието ще има трайни последици за икономиката и условията на живот.

ФСЕС е създаден в резултат на сериозните наводнения в Централна Европа през лятото на 2002 г. Оттогава той е бил използван при 56 различни бедствия, породени от природни катастрофи като наводнения, горски пожари, земетресения, бури и суша. До момента Фондът е предоставил помощ на 23 различни европейския държави в размер над 3.6 млрд. евро. България е получава помощ през 2005 г. в размер на 20,3 млн. евро.

zoom_sss

Заявленията трябва да бъдат получени от Еврокомисията в срок от 12 седмици от датата на първите щети, причинени от бедствието.

Препоръката е органът, отговорен за изготвяне на заявлението, възможно най-рано да се свърже директно със съответната служба в Генерална дирекция „Регионална политика“, която може да помогне със съвети за максимално ускоряване на процедурата.

Комисията оценява заявлението и – ако то бъде прието – предлага на Европейския парламент и на Съвета размер на помощ, която те трябва одобрят, преди да бъде изплатена. Когато целевите средства са на разположение в бюджета на ЕС, Комисията приема решение за предоставяне на помощта на засегнатата държава, след което помощта се изплаща незабавно и с един транш. След като помощта е изплатена, засегнатата държава е отговорна за изпълнението, включително за избора на операции и тяхното одитиране и управление. Спешните мерки могат да се финансират със задна дата от началната дата на бедствието.

Трябва да се отбележи, че ФСЕС не е инструмент за бързо реагиране и справяне с последиците от природни бедствия. На засегнатата държава може да бъде отпусната финансова помощ само след процес на заявление и бюджетна оценка, който може да отнеме няколко месеца.

Източник и таблици: ЕК
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg