EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще има ли либерализация на телеком пазара

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще има ли либерализация на телеком пазара

mail14:00 | 22.07.2010прегледи 1380 коментарикоментари 0


Сдружението на независимите интернет доставчици (СНИД) подкрепя позицията на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, за нуждата от либерализация в далекосъобщителния сектор. Изявлението, направено от г-н Трайков, съвпада напълно с позицията на браншовата организация, която от години се бори за подобряване на условията за конкуренция в този стратегически за икономиката ни сектор и за предоставяне на повече избор за крайните потребители.
„Либерализацията на телеком сектора у нас беше изкуствено забавена, чрез законови текстове, които поставиха бившия държавен телеком в привилегировано положение, както по отношение достъпа на други оператори до т.нар. „последна миля“, така и до каналната мрежа на компанията. Частичната либерализация, която въпреки това наблюдаваме в телекомуникационния сектор, е факт само благодарение на технологичните иновации и на появата на голям брой LAN доставчици, много от които в последствие израстнаха до оператори с национално значение“ - заяви Страхил Иванов, председател на сдружението - „На практика почти всички успехи по отношение на телеком либерализацията се осъществиха отдолу нагоре, с минимална подкрепа от страна на държавата. Затова е радващо, че представител на сегашното правителство засяга тази важна тема и се надяваме изявлението му да допринесе за по-широка обществена дискусия.“
Според Страхил Иванов, засилването на конкуренцията в телекомуникациите е изключително важно за цялата ни икономика, защото в съвременния свят достъпът до интернет, телефония и други комуникационни услуги е от критично значение за всеки бизнес. „Развитието на IP – базираните комуникации промени много начина, по който екипите и партньорите комуникират помежду си и днес едва ли има сектор, в който това влияние да не се усеща. Либерализацията на далекосъобщенията ще спомогне за по-бързата поява на нови услуги и то – на по-конкурентни цени, което ще повиши конкурентоспособността на българските предприятия, използващи тези услуги и ще подобри инвестиционния климат в страната“ - добави председателят на браншовото сдружение.

Повече за Сдружението на независимите интернет доставчици
Сдружението на независимите интернет доставчици е създадено през 2004 г. с цел съдействие и практическо подпомагане работата на LAN операторите в България, представителство и оптимизиране на техните взаимоотношения с държавните органи, както и с останалите оператори у нас. Към момента членовете на браншовата организация предлагат услуги на над 150 000 домакинства или 450 000 крайни клиенти в цялата страна. Сдружението взаимодейства активно с Комисията за регулиране на съобщенията, с Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, с Българската телекомуникационна компания и с другите телеком оператори, както и с останалите браншови организации, като дава становища по изготвяне на законопроекти, наредби и други документи, формиращи държавната политика в сектора. Към момента членове на сдружението са Спиди Нет АД, Юнайтед Нет ООД, Онлайн Директ ООД, Телнет ООД, Медиком България ООД, Атлантис БГ ООД, Орландо Нет ООД, Люлин Нет ООД, Цис БГ, Ривов Електроникс ЕООД, Поинт ту поинт ЕООД, Микмакс ЕООД, Икон ООД, Нетуоркс България, Пауърнет, Плади Компютърс, Джи Ес Ен, Вестител.БГ и Юнайтед Нет ООД.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg