EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще има ли завой в политиката на ЕЦБ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще има ли завой в политиката на ЕЦБ?

mail11:38 | 01.08.2017прегледи 9088 коментарикоментари 0


Европейската централна банка трябва да започне да мисли за начина по който иска да се върне към нормалната си парична политика и когато желае да прекрати покупките на еврооблигации, заяви членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Сабине Лаутеншлагер, съобщава агенция Ройтерс.

Експанзивната парична политика има както предимства, така и странични ефекти. С течение на времето положителните ефекти стават все по-слаби, докато в същото време рисковете се увеличават, посочи тя в интервю за вестник "Манхаймер Морген".

Затова е важно ЕЦБ да се подготви за излизане навреме от агресивните стимулиращи политики, което е от решаващо значение в контекста на стабилен тренд на инфлацията в еврозоната към нашето целево ниво от малко под 2%, отбеляза Лаутеншлагер.

Тя призна, че отказът от експанзивната политика на ЕЦБ ще бъде дълъг процес, като отбеляза, че Управителният съвет на централната банка трябва да започне да се занимава с въпроса кога желае да започне постепенно да ликвидира покупките на облигации, известни като "количествени улеснения".

Спекулативните очаквания на финансовите пазари, че добрият икономически подем в еврозоната ще накара ЕЦБ в скоро време да обмисли стратегия за постепенен отказ от програмата за ежемесечни покупки на еврооблигации, допринасят за солидното поскъпване на еврото през последните няколко седмици./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150