EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Ще има ли български храни в ОАЕ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще има ли български храни в ОАЕ?

mail12:02 | 23.11.2018прегледи 851 коментарикоментари 0


Потенциалът на България е голям и има място на пазара в Обединените арабски емирства - ОАЕ. Това заяви в интервю за БТА Мариям Бинт Мохамед Саид Хареб Ал-Мехаири - държавен министър за продоволствената сигурност на ОАЕ, която в рамките на визитата си у нас имаше срещи с българските министри на икономиката и на земеделието, храните и горите, с председателя на Селскостопанската академия, с главния секретар на БТПП. "Убедени сме, че България има голям потенциал в това, което търсим, и по-конкретно, много плодородна земя, благоприятен климат, чист въздух, хубави, качествени чисти продукти, а също така и еко и био продукти, които са в резултат на благоприятните условия", заяви Мариям Ал-Мехаири. По думите й всичко това води до конкретни продукти, които биха могли да бъдат експортирани към ОАЕ. Страната ви влиза напълно в рамките на критериите за качество и в момента България има напълно зелена светлина за търговия в ОАЕ, отбеляза тя. Виждаме огромен потенциал за търговия с пресни и животински продукти, имаме търсене на мед, риба и рибни продукти, посочи Мариям Ал-Мехаири. Бихме искали да се фокусираме върху хранителната промишленост, като търговията с храни и хранителни продукти ще е от голямо значение за нас. Също така и аграрният бизнес, и опитът в селското стопанство. Важно поприще за сътрудничество също така е и туризмът, който е от голяма значение за нас.


Ето и още отговори на министъра: Това е първото ми посещение в България. За голямо съжаление цялото ми време е наситено със срещи и разговори, но въпреки това успях да почувствам пронизващо чистия въздух на вашата столица и да видя нейната красота, да усетя спокойствието тук. Знаете ли, сега в Дубай времето е чудесно, по нашите критерии за есен, но доста по-топла от тази при вас. Въпреки това, мисля, че съм щастливка, провървя ми с времето, че не е все още толкова студено. Хванах последните слънчеви и не толкова студени дни тук - краят на есента. Впечатлена съм. Много ми харесва. Въздухът е толкова свеж, буквално пронизващо свеж и чист. Много ми харесва времето у вас, наистина.
Сферите, които представляват интерес за мен са преди всичко хранителната промишленост, процесът на приготвяне на храните. България е много добра в тази област. Имате доста добре развита производствена база не само за пресни храни, но и за консерви. Това също представлява интерес. Имам информация, че някои от фермерите са насочили своето производство предимно към еко и био продукти. Това е доста интересно, тъй като ние в ОАЕ доста използваме такива продукти с високо качество. А това вече е и световна тенденция. Това ни насочва и към възможности за инвестиции. Пакетирането на храните също е от значение. При вас то също е на ниво. Така че, както виждате, много са областите в хранително-вкусовата промишленост, които биха могли да бъдат застъпени в нашето сътрудничество.
За нас представлява голям интерес също така и производството на розово масло и всичките производни от него, както в козметичната, така и в хранително-вкусовата промишленост. Мисля, че това е едно от нещата, в които България е уникална и може да се гордее с това производство. Отваряйки врати за българския бизнес и инвеститорите, ще бъде една добра възможност да се седне на масата на преговорите и да се намерят допирните точки, в които нашите две страни да си сътрудничат. Това са възможности не само за България в Обединените арабски емирства, но и да се види какви са възможностите за ОАЕ да прави бизнес в България и да влезе с инвестиции. Това би бил един фантастичен старт и за двете страни.

На въпрос ила ли в ОАЕ интерес и към българското сирене отговорът е: Да, разбира се. Това е така. Ние не само, че имаме интерес към българското сирене, но и много го харесваме. Това е един също така уникален за страната ви продукт. България е известна в цял свят с нейното кисело мляко и българското бяло саламурено сирене. Ще се радваме този продукт да е и на нашата трапеза. Тази вечер съм канена на официална вечеря от министъра на земеделието, храните и горите и се надявам по време на вечерята да опитам колкото се може повече български сирена. Много са сферите за сътрудничество и се надявам, че в края на моето посещение държавниците и бизнесът вече ще определят окончателно допирните точки и сферите на сътрудничество, за да започнем същинската работа по тяхното реализиране. Потенциалът на България е голям и има място на пазара в ОАЕ. Имаме много голям потенциал за сътрудничество.

Има ли интерес към българските хранителни продукти в ОАЕ?
 Да, определено. Ако се върнем назад в историята, ще видим, че българските хранителни продукти са заемали доста голямо място в целия Арабски регион, във всички арабски страни. Но това е било преди много години. Наблюдаваме един период на спад на търговските отношения, след което имаме едно изравняване и застой. В момента отново се наблюдава възход на тези отношения, което е похвално. Трябва да се прави по-активен маркетинг на вашите продукти.
Вярвам, че българските продукти имат наистина голям потенциал за експортиране. България стратегически е разположена много добре, логистично е с доста добра локация - независимо дали става въпрос за Черно море и делтата на реката Дунав, логистиката към другите страни е изключително благоприятна. Както вече казах, климатът тук е много благоприятен, влажността на въздуха също е много умерена. Не на последно място по важност са и ниските такси и системата на таксуване, ниски такси за брандиране - всичко това прави цената на съответния продукт много приемлива, тя не се завишава изкуствено от данъците и таксите.

Какви са възможностите за внос на пресни и консервирани храни?
 Много добър въпрос. Възможностите са изключително големи. Имах много полезна среща и дискусия с министъра на земеделието, храните и горите. Обособихме животинските продукти и възможността за техния експорт към ОАЕ. Всичко за осъществяване на бизнеса и търговията в България е канонизирано и усъвършенствано. Остава работа на хартия, подготвяне на съответната документация, която трябва да бъде финализирана и да започнем активен внос на стоки.

 Предвижда ли се производство в ОАЕ с българско участие, български инвестиции или работна ръка?
Като страна, която не е богата на водни ресурси и плородна земя, ние трябва да внедрим технологии и работна ръка, за да развием нашата хранително-вкусова промишленост. А това няма как да стане без чужди инвестиции. Инициирахме аграрна селскостопанска платформа, където позиционирахме заедно частния сектор, местната администрация и власт, и федералните агенции с цел да премахнат съществуващите бариери в настоящата система, заради които ОАЕ не може да бъде конкурентна в областта на аграрната промишленост. В момента се работи активно в тази насока. И вече към края на тази и началото на идната година се надявам да бъдат оповестени конкретните инициативи на ОАЕ в развитието на споменатите области. Това също би могло да отвори врати и за българските инвестиции в аграрната промишленост и да даде възможност на страната ви да стъпи и на тази платформа.

Какви са критериите за продоволствена сигурност и добро качество на продоволствените продукти, за да присъстват на пазара в ОАЕ?
 Аз съм държавен министър за бъдещата продоволствена сигурност, която е като чадър на няколко отрасъла, един от които е безопасността на храните. Това е изключително важно звено на продоволствената сигурност в ОАЕ, където са обединени 7 емирства. Всяко едно от Емирствата си има местна власт и администрация, които са отговорни за качеството и безопасността на храните, тяхната стандартизация, критериите за качество. Ние също така имаме министерство на климатичните промени и околната среда. Това министерство е федералното звено, в рамките на което работи Съвет по безопасност на храните. В този съвет влизат представители от всяко едно от емирствата.Тази администрация се занимава пряко с контрола на качество, стандартизацията и критериите за качество. Те са отговорни за това дали определен продукт съответства по качество и е годен за пазара на ОАЕ, или не. Страната ви влиза напълно в рамките на критериите за качество и в момента България има напълно зелена светлина за търговия в ОАЕ. Виждаме огромен потенциал за търговия с пресни продукти и животински продукти, имаме търсене на мед, риба и рибни продукти.
 Да очакваме ли инвестиции от ОАЕ у нас в областта на леката и хранителна промишленост?
 Много са възможностите и от двете страни. Първо, трябва да определим кои ще са бизнес партньорите и областите на сътрудничество.Точно за това като първостепенна задача двете страни се споразумяха на първо място да се организира съвместният бизнес форум и това да стане колкото се може по-бързо, за да се предостави възможност на бизнеса и на двете страни за установяване на контакти и конкретни преговори. Както и да се продължи диалога между съответните заинтересовани министерства.
 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg