EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще избухнат ли и търговски войни?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще избухнат ли и търговски войни?

mail09:00 | 21.10.2010прегледи 737 коментарикоментари 0


Страните с развиваща се икономика (emerging markets) вече са загубили световната валутна война и усилията на Бразилия и останалите страни от тази група да предотвратят укрепването на курсовете на своите национални валути ще им донесе много ограничени резултати. Така смятат анализаторите от втората по-голема френска банка Societe Generale SA.
"Те загубиха война още преди нейното начало. Парите трябва да се влагат някъде, а доходността сега е концентрирана в развиващите се пазари. Този процес не може да бъде спрян, ако едновременно не се сложи край на мащабното отслабване на долара", заяви анализаторът за emerging markets в лондонския офис на Societe Generale Г. Бланшар, цитиран от агенция Bloomberg.
Бразилският реал поскъпна заедно с долара от началото на 2009 г. с 38% , южноафриканският ранд – с 36%, което се отрази негативно върху износа на тези страни. "Бразилия действаше много активно и взе мерки за ограничаване на курса на националната валута, но те се оказаха неуспешни. Движението на реала се забави, но той не отслабна", заяви Г.Бланшар.
ЮАР, според Джон Кърнс от Rand Merchant Bank, е "малък" участник от глобалната валутна война и няма ресурси за въздействие върху стойността на националната валута. "Това, което виждаме, е в еднаква степен укрепване на ранда и слабост на долара. Резервната банка на Южна Африка не може да направи нищо, за да подкрепи долара", отбеляза той.
Близките до нулевото равнище лихви в развитите страни съдействат за нарастване на операциите carry trade: инвеститорите са взимали кредити в страни с ниска лихва и са придобивали активи с по-висока доходност, печелейки от разликата. Американският долар и японската йена са най-популярните при финансиране на операциите carry trade, защото лихвите на Цeнтралната банка на Япония и ФЕД са най-ниските сред развитите страни /диапазон от нула до 0,1% годишно в Япония и 0-0,25% в САЩ/. При това развиващите се страни не могат да се позволят да занижават лихвите и да ги задържат на ниско равнище за продължителен период, защото това може да доведе да създаването на спекулативни балони.
"Лесно решение за emerging markets няма. Решението трябва да се търси в укрепването на долара и американската икономика", резюмира Г.Бланшар. Впрочем, едва ли може да се разчита в близко бъдеще американската икономика да регистрира значителен растеж. Според професора от Нюйоркския университет Нуриел Рубини към края на годината подемът в САЩ може да се забави до 1% от 1,7% през второто тримесечие. "Моят основен сценарий предвижда, че ние ще имаме бавно, U-образно възстановяване в страните с развита икономика. Освен това съществува и вероятност от двойна рецесия или почти депресия, както в Япония през 90-те години на ХХ век", каза Рубини на конференция в Киев. Както отбеляза икономистът, вялото възстановяване в САЩ, Западна Европа и Япония в крайна сметка ще стане причина за забавяне на растежа на развиващите се страни. И макар Рубини за прогнозира "V-образно" възстановяване в много страни от Азия и Латинска Америка, включително в Китай, Индия и Бразилия, той подчертава, че ръстът на emerging markets ще бъде по-слаб през втората половина на тази година и през 2011 г. Нуриел Рубини също така взе отношение и по въпроса за "валутните войни". В света могат да избухнат валутни войни, защото страните отслабват своите валути, за да стимулират износа, каза той. "Ние живеем в свят, където всеки иска да расте" за сметка на износа, заяви икономистът. Рубини отбеляза, че рискът от избухването на търговска война между САЩ и Китай е сериозен.

 

 


Тагове: войни, валути,
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg