EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Валутните пазари – време за раздвижване?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Валутните пазари – време за раздвижване?

mail18:45 | 27.08.2009прегледи 734 коментарикоментари 0


Иван Овчаров, Елана трейдинг 
Факт е, че през последните 3 месеца не виждаме нищо интересно на валутните пазари . За разлика от 2008, когато  през лятото волатилността беше на високи нива и даде основа на за силни трендови движения на основните валути,  настоящия сезон на отпуски, поне до този момент, е съвсем апатичен.
Това, което се откроява, е че в началото на август 2008 ставаме свидетели на сериозно раздвижване, като USD/CHF запазва посоката си на движение почти до края на годината.
Искам да подчертая, че глобалните пазари, като цяло бяха под въздействието на шока от финансовата криза през 2008, което доведе до голяма волатилност, дори и през летните месеци. Но като правило, разгарът на сезона на отпуските през юли и август, довежда тесни граници на търговия, както и резки движения на дневна база, породени от намалената активност.
През 2009 виждаме, че още в края на май валутните пазари се успокояват и ограничават движението  си в тесни граници. В началото на юни се появиха слухове за активна намеса на централни банки в EUR/USD при ниво над 1.43. Като цел на интервенциите се изтъкваше да се избегнат прекомерни  движения през периода. А момента беше избран подходящо – идването на лятото и по-ниските обеми на търговия. Като цяло за второто тримесечие на 2009 , търговията с валута в глобален мащаб е намаляла с близо 25% спрямо същия период  на предходната година, дължащо се на блокиране на  кредитирането и търговската активност на компаниите.
Но спокойствието, което цари на валутните пазари, е вече към края си. Предстоящите шест месеца до началото на март са исторически най-активни и можем да очакваме силни трендови движения, като старта им едва ли ще се отложи за дълго. По-активната търговия е очаквана и от институционалните инвеститори, които едва ли са щастливи от рейнджа през последните месеци.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4072