EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще защитаваме етеричните си масла в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще защитаваме етеричните си масла в ЕС

mail07:14 | 26.06.2023прегледи 459 коментарикоментари 0


Българският министър на земеделието и храните Кирил Вътев ще участва днес и утре в заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Люксембург, съобщи пресцентърът на МЗХ.

Сред основните теми, които ще дискутират министрите на земеделието на ЕС, са предложението за Регламент за устойчивото използване на продукти за растителна защита, както и въпроси, свързани с търговията в селското стопанство. Предвидено е да се обсъдят още и актуалното състояние на Общата политика в областта на рибарството (ОПОР) и възможностите за риболов през 2024 г.

Министър Кирил Вътев ще представи позицията на България за промяната на Регламента за класифицирането, етикетирането и опаковането на вещества и смеси и последиците от тях при производството на етерични масла в ЕС.

В петък Министерският съвет одобри допълнение към позицията на Република България за участие в предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство на 26-27 юни 2023 г. в Люксембург. 

Допълнението към позицията се налага поради внесена от България точка в дневния ред за разглеждане на заседанието. Във връзка с предложеното изменение на законодателството за класификацията, етикетирането и опаковане на вещества и смеси (Регламент CLP) и последиците от това за производството на етерични масла в ЕС, България, подкрепена от Румъния и Словакия, ще поиска да се запази настоящия подход към класифицирането на етеричните масла.

Запазването му ще позволи да се продължи традиционното отглеждане на култури, от които се добиват етерични масла в ЕС, и производството на емблематични етерични масла, които са високо ценени от потребителите, както в ЕС, така и в трети страни, без същевременно да се компрометира по какъвто и да е начин приложението на високите стандарти на ЕС за опазване на околната среда и общественото здраве.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037