EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще бъде ли замразена МРЗ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще бъде ли замразена МРЗ?

mail07:10 | 11.09.2020прегледи 550 коментарикоментари 0


"Според прогнозата на ЕК България ще има спад на БВП от около 7%. Това е разлика от повече от 10 процентни пункта спрямо прогнозата. При този спад е нормално да не се очаква увеличение на работните заплати", заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. 

За следващата година не се очаква пълно възстановяване - 2021 г. ще завършим на нивото на 2018 г., чак 2022 г. ще достигнем 2019 г. При този спад на продажбите и на БВП е нормално да не се очаква увеличаване и на минималните заплати, за да могат повече нискоквалифицирани работници да бъдат наети, обясни Велев.

За замразяване на заплатите се обяви и Радосвет Радев, ръководител на БСК, като той счита, че кризата тепърва предстои. Спадът в потребителското харчене, предпазливостта на домакинствата и ръстът на депозитите в очакване на криза и нестабилност са най-големият проблем на икономиката в момента, заяви пред БНР Радев. Според него от потребителския пазар се губят месечно между 50 и 100 млн. лева.

„Отказът от покупка на жилище, на втори дом, на курортно жилище. На второ място – автомобили, дори ремонтите вкъщи се отлагат с година или две. Т.е. може да се каже, че в момента българинът проявява изключителна разсъдливост и свежда потреблението си до нещата, които са най-необходими, за да продължи да съществува семейството му. Това обаче вече започва да деформира страшно много сектори като строителство, внос на автомобили и т.н.“.

Радев допълни, че с 90% е спаднала готовността за инвестиция в жилище. „Има ръст на бързите кредити. Това е нещо, което честно казано е доста обезпокояващо“.

КНСБ няма да приеме предложението на работодателите да се замрази минималната заплата през 2021 година, коментира Пламен Димитров. "Смятам, че вече сме в режим на спад на БВП, но това не е приложимо към всички отрасли. Тук основно услугите страдат, знаем кои сектори, многократно бяха коментирани през тези месеци. За радост, индустрията на България върви нагоре, тя не е в режим на спад и допълнително се развива. Така че от гледна точка на работните места и техните доходи, хората очакват да получават по-високи доходи", подчерта Димитров.

Мисля, че има логика в идеята за замразяване на минималната работна заплата, макар че почти винаги съм подкрепял като икономист това, което работодателите слагат на масата по простата причина, че дори най-обикновеният поглед на стандартните данни показва, че минималната работна заплата през годините е имала изпреварващ ръст спрямо всички основни икономически показатели, коментира пред БНР Любомир Дацов, бивш заместник финансов министър.

„Ако погледнете спрямо 2010 г., когато свърши предишната криза, от 240 лв. минималната работна заплата е нараснала на 610 – 154%. А БВП се е увеличил само със 70%. Т.е. минималната работна заплата е изпреварила два пъти това, което трябва да преразпределя. В същото време средната работна заплата се е увеличила  едва със 109%, също изпреварва БВП“, отбеляза Дацов.

Според него минималната работна заплата не трябва да бъде компенсирана във времето, защото тя има изпреварващ ръст спрямо това, което се създава в страната. А и МРЗ е била базирана на старите допускания за 3% ръст на икономиката.

„А в рамките на годината нищо чудно да имаме и между 6 и 7% спад на икономиката“, посочи експертът.

Икономистът подчерта, че хората не бива да се плашат с предстояща тежка криза, тъй като по този начин и се моделира поведението им – и заради тази уплаха спадът може да се увеличи:

„Спрямо останалите държави в Европа ние сме по-добре в спада“.

Дацов прогнозира трудна есен и зима, доколкото има много предизвикателства и ще трябва да поработим и с политическата нестабилност: „Опитите за краткосрочното решаване на проблемите допълнително ще усложнят нещата. Но ако натискът върху бизнеса е по-малък, той достатъчно удачно решава тези проблеми“ „Ако имаме работещи институции, което е трудно да се каже, нещата няма да бъдат толкова трудни, защото когато всеки си е на мястото, макар и трудно ще продължим напред“, смята икономистът.

Социалният министър обаче зояви, че Министерството на труда и социалната политика ще предложи покачване на минималната заплата на 650 лева. Минималната работна заплата в България може би е най-ниската в Европейския съюз, обясни тя.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg