EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Щайнмайер: Ще помогнем с реформите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Щайнмайер: Ще помогнем с реформите

mail14:40 | 10.03.2015прегледи 767 коментарикоментари 0


Германия е готова да окаже съдействие на България в необходимите реформи, които вашата страна трябва да извърши. Това каза министърът на външните работи на Федерална република Германия д-р Франк - Валтер Щайнмайер, по време на брифинг в МС. „Говорихме как може още повече да подобрим климата за инвестициите в страната, как може да се получи така, че да има повече доверие, с повече прозрачност. Често чуваме и говорим за съвета на черноморско сътрудничество. Виждаме новите конфликти, с които трябва да се справим, чрез важни решения в областта на енергетиката. Търсим контактите с България, за да можем да обсъждаме тези теми. Не по-малко важна е темата за миграцията и бежанците. Това е тема, което засяга цялата Европа, по различен начин", отбеляза още д-р Щайнмайер. Немският външен министър разказа и за проблема с миграционния натиск: „Поради икономическите предпоставки представляваме привлекателна цел за доста мигранти. Отбелязваме доста голямо увеличение на броя на миграциите и от северно африканските страни".

Бойко Борисов каза, че е предал в ръцете на Щайнмайер картите на проекта за газовия хъб в България. "Дадох карта на германския външен министър относно газовия хъб и възможността да докарваме газ от интерконекторите от Гърция, Азербайджан и от "Южен поток". Поне 4-5 доставчика можем да съберем от този хъб", заяви Борисов и добави: "Всичко съм начертал, дал и обяснил". Той настоя хора като Щайнмайер да обещаят, че ще защитават нашите проекти в ЕС. Борисов призова още в България да стъпи поне един цялостен завод за производство на автомобили, независимо дали ще са БМВ, "Мерцедес", "Порше" или "Фолксваген". Така или иначе произвеждаме части, от които можем да сглобим автомобил - "гумени уплътнения, стъкла, седалки, климатици", но нямаме цялостно производство, въпреки че имаме най-ниски данъци и изключително квалифицирана работна ръка.

България отдава приоритетно, стратегическо значение на отношенията с Федерална република Германия. Днешното посещение на моя колега министър Щайнмайер е продължение на разговора, който започнахме в Берлин, и е израз на договореното от премиера Борисов и канцлера Меркел по-тясно и по-активно двустранно сътрудничество и диалог между нашите две страни на базата на едно ново и силно доверие. Заяви министър Даниел Митов, цитиран от Министерството на външните работи.

Нашите чести срещи в последните седмици са израз на все по-тесните и развиващи отношения между нашите две страни. Ние се нуждаем от това с оглед на предизвикателствата, пред които сме изправени – както на предизвикателствата пред европейската сигурност в контекста на случващото се в Украйна, но и на икономическите трудности в рамките на ЕС, заяви от своя страна министър Щайнмайер.

Разрастването на Европа и отношенията между отделните страни не се градят само на базата на официалните срещи, а на контактите между нашите два народа, подчерта външният министър на ФРГ. Той отбеляза, че 5000 германски фирми работят в България, десетки хиляди българи работят и живеят в Германия, над 5 000 български студенти учат в немски университети. Всички тези хора, които изграждат и задълбочават отношенията между нашите две страни, са добре дошли в нашата страна, подчерта Щайнмайер.

Двамата първи дипломати договориха засилен график на двустранни консултации между министерствата на външните работи по актуални въпроси в дневния ред на Европа, представляващи специален интерес за България. Сред тях са европейското бъдеще на страните от Западните Балкани и подкрепата за извършване на необходимите реформи с цел постигане на европейската перспектива, включително чрез участието на България в така наречения Берлински процес; необходимостта от нов подход и стратегия на ЕС за Черно море; бъдещето на Минския процес и проблемите Русия-Украйна; предизвикателствата на ситуацията в Сирия, Ирак и Близкия изток и засиления бежански и миграционен натиск.

ФРГ ще осигури помощ на България за подготовката на нашето първо председателство на ЕС, заяви още министър Митов. Това ще включва и подготовка на български държавни служители в германски институти по отделните досиета на ЕС. Българската страна е готова да приеме дипломати от Федералното Министерство на външните работи - както в София, така и в Постоянното ни представителство към ЕС в Брюксел, които да работят рамо до рамо с нашите дипломати.

България и Германия ще започнат активен двустранен енергиен диалог, чиято цел ще бъде да се постигне трайно гарантиране на енергийната сигурност на нашата страна, включително с използване на възможностите, които създава енергийния съюз на ЕС и Европейският план за инвестиции. Българската страна ще разчита на подкрепата на ФРГ за реформата на съдебната система у нас, заедно с успешното сътрудничество за укрепване на правовия ред и подкрепа за подобряване на работата по европейските фондове, посочи министър Митов.

С министър Щайнмайер потвърдихме готовността на двете правителства да оказват максимално съдействие, гаранции и насърчават инвестициите от Германия в българската икономика и увеличаването на двустранния стокообмен, заяви в заключение министър Даниел Митов.

 източник:МВнР, агенция Фокус, в. "24часа"


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg