EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шофьори блокираха гръцката блокада

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шофьори блокираха гръцката блокада

mail12:20 | 09.02.2016прегледи 876 коментарикоментари 0


Изпратили сме писмо до ЕК, тя ще стартира процедура по отношение на Гърция за неизпълнение на европейското законодателство. Може да ѝ бъде наложена глоба. Това каза пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов във връзка с протеста на гръцките фермери и блокадата граничните пунктове на българо-гръцката граница. „Премиерът Бойко Борисов два пъти говори с гръцкия премиер Ципрас”, посочи Даниел Митов. По думите му, страната ни се стреми да използва всички инструменти, с които разполага, за да намери решение на проблема. „Напрежението расте и става неприемливо. Гръцката държава трябва да си свърши работата и да отпуши пътя”, коментира Митов. На въпрос има ли начин да бъдат фермерите да преустановят протеста, той отговори: „Как да накарам аз гръцката държава да приложи сила? Те отказват да спазват собствения си закон. Ние можем само да продължаваме да оказваме натиск, няма да спрем да го правим. Всичко е в ръцете на гръцките институции. Ако те решат да приложат собствения си закон и европейското законодателство, пътят ще бъде отпушен”.

Стотици български превозвачи са блокирали с жива верига района преди зоната за проверка и контрол на граничния пункт "Кулата" и не пропускат никакви автомобили в посока Гърция. Блокадата е в отговор на продължаващия протест на гръцките фермери и липсата на информация за действията им за блокиране на движението през граничните пунктове с България.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски поиска съдействие от европейския комисар по транспорта Виолета Булц във връзка със ситуацията на българско-гръцката граница, съобщиха от Министерството. Чрез изпратеното днес официално писмо, министър Ивайло Московски е изразил сериозното безпокойство на българската страна заради продължителното задържане на товарни автомобили на граничните контролно-пропускателни пунктове между България и Гърция.
Министър Московски е информирал еврокомисаря Виолета Булц, че неправомерните действия на гръцката граница водят до значителни икономически щети за българските превозвачи. Те дължат обезщетения под формата на неустойки по договорите, поради забавяне на доставките на товари. От блокадата най-много загуби търпят българските превозвачи, тъй като има немалко случаи на превоз на малотрайни стоки с определен срок на годност и транспортиране, валидността на които вече е изтекла или изтича в близките дни.
Министър Московски е бил категоричен, че затварянето на границата създава сериозни пречки за свободното движение на стоки и хора, поради което България настоятелно призовава да бъде осигурен поне един постоянен транспортен коридор за преминаване на българските превозвачи до и през територията на Гърция. Министърът е поискал от еврокомисаря Виолета Булц съдействие да бъде обърнато внимание на компетентните гръцки власти, че подобна ситуация засяга основните свободи на гражданите в ЕС и основополагащи принципи на Единния пазар на ЕС с всички произтичащи от това последици за нарушителите на тези правила в съответствие с разпоредбите на Регламент /ЕС/ 2679/98.

Днес в 10.00 часа е спряно преминаването на всички видове автомобили през "Илинден - Ексохи". По неофициална информация, получена от гръцки служители, между 15.00 и 17.00 часа ще бъдат пропускани леки коли и автобуси, след 17.00 часа движението на всички превозни средства отново ще бъде спряно до 22.00 часа.
През "Кулата - Промахон" преминават само леки коли и автобуси, уточняват от МВР. Трафикът през останалите пунктове на българо-гръцката граница засега е нормален.
Над 11 километра е колоната от ТИР-ове преди границата на наша територия, като камионите са заели две от трите ленти на АМ "Струма“.
Заради извънредното натоварване на пътната инфраструктура от вчера след обед тежкотоварните автомобили се спират и на пътен възел "Бобошево“ преди Благоевград.

източник:БНР, агенция Фокус, МВР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150