EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Шотландия: БВП може да се свие с 8,5%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шотландия: БВП може да се свие с 8,5%

mail12:33 | 17.01.2018прегледи 8926 коментарикоментари 0


Брутният вътрешен продукт (БВП) на Шотландия ще се свие с 8,5 процента, ако Великобритания напусне ЕС без споразумение за търговията (т. нар. твърд Брекзит), като ще се лиши от достъпа до единния пазар на ЕС и ще бъде принудена да плаща вносни мита според тарифите на Световната търговска организация (СТО). Това заяви днес първият министър на Шотландия Никола Стърджън, цитирана от световните агенции. 

Стърджън опита да засили натиска върху британското правителство да остане в единния пазар след излизането от ЕС, подчертавайки, че все по-голямо политическо мнозинство подкрепя такава сделка, отбелязва Ройтерс. 

Спадът на БВП с 8,5 процента или с 12,7 млрд. бр. лири до 2030 година е равнозначен на това, всеки жител на Шотландия годишно да губи по 2300 бр. лири (3100 долара), каза тя пред "Скай нюз". 

По думите й при сключване на споразумение за свободна търговия между Великобритания и ЕС загубите ще се свият до 6,1 процента от БВП, информира ТАСС. 

Стърджън, която при референдума от юни 2016 г. подкрепяше кампанията за оставане в Евросъюза, призова британското правителство да заеме, "най-малко вредната" позиция за Шотландия и Обединеното кралство като цяло. 

"Ако трябва да се продължи с Брекзит, то оставането в единния пазар е единствената възможност, която има смисъл", каза първият министър пред медии, представяйки оценката за последиците от Брекзит. 

Великобритания обаче загуби месеци през първата фаза на преговорите, само за да капитулира пред исканията на ЕС и трябва да действа по-реалистично при възобновяването на преговорите за бъдещото търговско споразумение през март, допълни тя, цитирана от Ройтерс. /БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg