EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шолц ще посети Китай с бизнес делегация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шолц ще посети Китай с бизнес делегация

mail16:40 | 25.10.2022прегледи 517 коментарикоментари 0


Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че през ноември ще посети Китай, придружаван от бизнес делегация, но отказа да потвърди дали ще пътува заедно с френския президент Еманюел Макрон, предаде Ройтерс.

Говорителят на канцлера уточни, че визитата ще се състои в началото на другия месец.

Тя ще бъде направена в момент, когато Берлин преразглежда търговските си отношения с Пекин, а в оглавяваната от Шолц управляваща коалиция се водят обсъждания дали да се позволи на китайския гигант в превозите на товари по море "Коско" (Cosco Shipping) да инвестира в най-голямото германско пристанище Хамбург.

ЕК е предупредила германското правителство миналата пролет да не одобрява инвестицията на "Коско", съобщи в. "Ханделсблат", цитиран от Ройтерс, позовавайки се на източници.

Корабният гигант "Коско" е направил оферта за 35-процентен дял в един от трите терминала на най-голямото германско пристанище в северния град Хамбург. 

Управляващата коалиция в Германия е разделена относно това дали да одобри инвестицията, според правителствен източник, въпреки че Пекин призовава Берлин да не политизира офертата, а пристанищните власти предупредиха, че това може да засегне икономиката. 

Според в. "Ханделсблат" ЕС е предупредил, че чувствителна информация на бизнеса може да попадне в китайски ръце, ако Германия позволи инвестицията. 

Германското правителство, което все още обмисля дали да приеме сделката, не е пожелало да коментира информацията. Говорител на Олаф Шолц заяви, че германският канцлер все още не се е споразумял със съответните министри как да се процедира.

ЕК обяви, че не коментира отделни случаи.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037