EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шолц: Германия няма да строи повече АЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шолц: Германия няма да строи повече АЕЦ

mail18:15 | 22.08.2023прегледи 560 коментарикоментари 0


Германският канцлер Олаф Шолц изключи категорично възможността страната му да строи отново атомни електроцентрали въпреки призивите на депутати за промяна на политиката по този въпрос, предаде ДПА.

Хората, които искат нови АЕЦ, забравят, че една подобна централа се строи 15 години и струва между 15 и 20 милиарда евро. Тоест те ще бъдат завършени „към края на 30-те години, при цена на електроенергията от тях, която ще бъде два или три пъти по-скъпа от тази от възобновяемите мощности, каквито дотогава ще сме изградили повсеместно“, каза Шолц на предизборна проява на партията си в столицата на провинция Бавария Мюнхен.

На 8 октомври баварските избиратели ще отидат до урните, за да изберат ново регионално правителство.

Цената на електричеството в Германия се покачи значително, развой, до който се стигна след началото на руската инвазия в Украйна миналата година, когато Берлин побърза да потърси алтернатива на евтините руски енергоносители, отбелязва ДПА. Москва намали доставките на газ, което накара правителствата в цяла Европа да се съревновават за нови източници на енергия.

Опозиционният Християндемократически съюз, крайнодясната „Алтернатива за Германия“ и либералната Свободна демократическа партия, която е част от управляващата коалиция, призоваха да бъдат построени нови ядрени мощности.

Депутати предложиха старите ядрени реактори да продължат да работят, въпреки че по-рано тази година Германия прекрати производството на ядрена енергия и затвори и последните си реактори. Баварският премиер Маркус Зьодер обяви, че желае да изгради нов реактор в Бавария за изследване на ядрения синтез./БТА


Тагове: Германия, АЕЦ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg