EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шоколадовите бонбони - проучване

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шоколадовите бонбони - проучване

mail08:45 | 13.01.2024прегледи 1654 коментарикоментари 0


Асоциация "Активни потребители"

Шоколадовите бонбони са много разпространен продукт в цял свят. Те се използват за всички видове празници като почерпка, като подарък, а понякога хората ги купуват и за да се поглезят.

Поради големия интерес на пазара се предлага много богат асортимент. Разнообразието е както във вида, размера, формата и обема на опаковката, придружена от целофан, форма за поставяне на бонбоните и обвивка на бонбоните, така и при самите бонбони - те имат различен вид, форма, големина и обем.

Всеки производител сам избира размера, дизайна, вида и формата както на кутията за бонбони, така и на самите бонбони, в зависимост от целта, която преследва, защото няма установени стандарти за това.

Любопитно  за бонбоните

Думата “бонбон” означава “вкусно приготвена храна”. Първите в света бонбони се появили в Египет. Тъй като по това време захарта все още не била открита, вместо нея се използвали фурмите и медът. На Изток бонбони се приготвяли от бадеми и смокини, а в древния Рим варели орехи и маково семе с мед и ги поръсвали със сусам. В старо време в Русия бонбоните се правели от кленов сироп и мед.

   Защо правим такова проучване?  

     Потребители се свързаха с нас и ни споделиха, че когато си купуват шоколадови бонбони, за да почерпят за някакъв повод (имен ден, рожден ден, годишнина), не могат да се ориентират по кутията какви бонбони да си закупят. Обикновено с голямо разочарование след покупката на голяма кутия шоколадови бонбони те установяват, че голямата кутия не означава много на брой бонбони.

Също потребителите споделят и неудобството при пренасянето на големи и обемни кутии. Много рядко се срещат бонбониери, които са същевременно малки като размери и компактни, а и имат сравнително голям брой бонбони спрямо размера на кутията.

     Ако си купувате шоколад, размерът на опаковката е компактен и се асоциира с големината на шоколада, оттам и с неговото тегло. Не е нужно да се вглеждате в надписите за теглото на продукта, защото можете да се ориентирате асоциативно по големината на опаковката – колкото по-голяма опаковка, толкова повече шоколад.

При бонбоните обаче съвсем не е така. Може да имате голяма опаковка с малък грамаж и обратно – малка кутия, но с повече съдържание. Решихме да проверим съотношението на обема на кутията на бонбоните и обема на самите бонбони и да подредим резултатите, така че да се получи снимка на пазарната ситуация.

Целта ни е да разберем, когато потребителите си закупят шоколадови бонбони, каква част от тяхната бонбониера е пълна с въздух и различни подложки за бонбони, които запълват много място в кутията, и какъв е всъщност реалния обем на бонбоните в кутията. Реално за какво плащаме – за кутия пълна с въздух или пълна с бонбони.

     Някои производители правят малки, леки и компактни кутии за бонбони, които са лесни за транспортиране и не заемат много място. В тези кутии бонбоните са плътно подредени без излишни пространства в кутията, които обикновено се запълват с различни подложки и форми за поставяне на бонбоните.

Такива производители често залагат повече на качеството на самите бонбони, а не толкова на опаковката, така че не е необходима голяма и обемна опаковка, която да привлича вниманието на потребителите. Те също спестяват и разходи за опаковки и генерират по-малко отпадък.

     Други производители произвеждат големи и обемни кутии за бонбони, които трудно се транспортират, заемат много място и в тях много голяма част от пространството в кутията е запълнено с различни подложки и форми за поставяне на бонбоните. Тези производители обикновено залагат повече на вида на опаковката, отколкото на качеството на самите бонбони. Тези кутии създават представата за голяма бонбониера с много на брой бонбони, но всъщност кутията е голяма, но бонбоните в нея са по-малко от очакваното.

Чрез този търговски трик много от потребителите се подлъгват от опаковката на бонбоните и купуват големи кутии с малко съдържание. Явно че този подход се радва на достатъчен потребителски интерес, защото на практика повечето производители го прилагат. Въпросът е: „Дали потребителите си дават достатъчно сметка за това?“ Нашата задача е да повишим информираността на потребителите, така че всеки един от нас да има възможността да взема информирани решения.

   Резултати от изследването    

     В изследването са включени 39 търговски марки бонбони, закупени от големи търговски вериги. По-подробно резултатите от проведеното изследване са представени в таблицата.

Големи кутии с малко пълнеж

     От проучените 39 търговски марки само в две процентът на запълване е над 50%. Това са Merci 250g (72% запълване) и Selection Chocolate (69%).

На другия полюс с 10% и по-малко запълване на обема на кутията са марките Suchard Lucia (10%), Черноморец (10%), Дръвчета (10%), Cherry (9%), Тройка (8%), Roshen Chocolateria (7%), Roshen Compliment (7%), Magnifique (7%) и Елит Gourmet Collection (6%). Всички останали марки се разполагат в диапазона от 11% до 29%.

Шоколад от 100гр. се побира в опаковка с обем от около 110 куб. см., а бонбоните с най-малко тегло в проучването Daris Cherry (с тегло от 105гр.) са опаковани в 813 куб. см. Това означава, че в опаковката на бонбоните могат да се поберат близо 8 шоколада!

Опаковката като отпадък

     Скоро след като напусне магазина, всяка опаковка се превръща в отпадък. Във времена, когато потребителите отдават все по-голямо значение на грижата за природата, по-икономичните опаковки, които генерират по-малък отпадък, трябва да се поощряват.

От тази гледна точка с най-малко тегло са Selection Chocolate (14гр.), Merci 250g (22гр.), Milka (27гр.) и Toffifee (29гр.). На другия полюс са Елит Gourmet Collection (199гр.) Merci (143гр.) и Черноморец (130гр.). С други думи, с купуването на една кутия Елит Gourmet Collection ще генерирате същото тегло отпадък, колкото ако купите 14 кутии Selection Chocolate. Време е производителите да се замислят и върху този аспект.

Има ли нарушения?

     Много хора ще възкликнат, че подобни практики трябва да се санкционират. На такива реплики трябва да кажем, че понастоящем не съществуват регулации или законови изисквания, които да са нарушени. Производителите имат право сами да преценяват какво количество в каква опаковка да предлагат.

Важното е потребителите да са информирани и да не се оставят на импулса и бързата визуална преценка при пазаруване, а да вземат максимално информирани решения. Трябва да поставим и въпроса за генерираните отпадъци от опаковки и каква е отговорността на производителите за намаляването им чрез използване на по-малки опаковки.

Нашите съвети

-Когато купувате бонбони, задължително четете информацията за теглото на бонбоните.

-По-голямата кутия не означава по-голямо съдържание.

-Цената не може да служи за ориентир за количеството. Не забелязваме пряка връзка между големината на кутиите или теглото от една страна и продажната цена.

-Големите опаковки генерират повече отпадък и носят повече негативен екологичен отпечатък.

Как тествахме?

В проучването са обхванати: 39 търговски марки шоколадови бонбони, закупени от големи търговски вериги.

Период на изследването: ноември-декември 2023 г.

Проверени показатели:  

1. Нетно тегло написано върху кутията

2. Цена на опаковка

3. Цена за килограм

4. Обем на опаковката (Дължина х Ширина х Височина)

5. Обем на съдържание (бонбони)

Методология: Изследването на обема на бонбоните и тяхната опаковка се провежда, като се закупуват по изготвен списък 39 марки бонбони и се измерва обема на кутията (опаковката) и обема на самите бонбони, и се съпоставят двата обема. Обемът на опаковката се измерва стандартно по формула за намиране на обем на фигура.

Обемът на бонбоните се определя чрез използване на теглови методи с аналитична везна, като обема се измерва чрез теглото на изместената от тях вода (методът може да се види във видеото към теста). Прави се съпоставка между обема на кутията и обема на включените бонбони.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg