EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шоколад на 1200 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шоколад на 1200 г.

mail07:50 | 25.01.2013прегледи 694 коментарикоментари 0


Американски учени откриха следи от шоколад по керамични съдове на възраст около 1200 години. Изследвана е била керамика, открита при археологически разкопки в парка Каньонлендс в щата Юта. Артефактите се отнасят към 770 г. сл. Хр. Чрез хроматографски анализ и спектрометрия по тях са открити следи от кофеин и тембромин - алкалоиди, съдържащи се в какаовите зърна. Изводът на учените е, че населението на Северна Америка е употребявало шоколад около 300 г. по-рано, отколкото е прието да се счита.

Какаото е типично тропическо растение, каквото не вирее на територията на днешна Юта. Следователно, за да се появи шоколад там, какаовите зърна са пропътували хиляди километри. Това означава, че откритието свидетелства за наличието на развити търговски пътища между Северна и Централна Америка още през VIII в.
Изводите на учените се посрещат с недоверие от някои техни колеги. Скептиците обръщат внимание на това, че преди 1000 г. какаото е било считано в родината си за елитна напитка, която са могли да си позволят само богатите. При дългото му транспортиране на север цената му би била нараснала многократно, следователно никой в днешния щат Юта не би могъл да си позволи да консумира какао. /БГНЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg