EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шистовият газ – протест и последствия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шистовият газ – протест и последствия

mail17:40 | 17.01.2012прегледи 1319 коментарикоментари 0


Мария Йолова
Днес правителството оттегли Решение №427 от 2011 г. за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в площта „Блок 1 Нови пазар”, разположена на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна, като въведе забрана за търсене и проучване на шистов газ. Проучванията ще могат да се правят само за конвенционален газ и нефт. Мотив за решението е липсата към момента на достатъчно данни за осигуряване на безопасността за околната среда при използването на метода на хидравлично разбиване при проучването и добива на шистов газ. Така компанията Chevron остава без нужния лиценз за проучване по описания начин. Какво се случи през последните два дни, за да се стигне до това съобщение на МС?
Събота, 14 януари, 11.00 часа
Поредният протест срещу проучванията за шистов газ у нас. Този път той се проведе паралелно в няколко български градове, както и европейски столици (Лондон, Копенхаген и Париж ), където живеят българи. София, Варна, Добрич, Шумен, Плевен, Велико Търново, Бургас или общо 12 градове изразиха недоволството си срещу правителственото решение от лятото на 2011 година, американската енергийна компания Chevron да проучва за наличието на шистов газ в Добруджа.
Девизът на столицата в събота звучеше съвсем истински, макар в по-различен контекст. 4000 млади хора се събраха в центъра на София със плакати „България срещу фракинга”, „Пари или здраве – ти избираш”, „Искаме здрава земя и чиста вода”. Над всички беше вдигнато огромно българско знаме, носено от десетки хора. Инициирано чрез социалните мрежи, протестното шествие започна от Паметника на Патриарх Евтимий и продължи до площад Народно събрание. С химна, народна музика и викове , хората изразиха категорично готовността си да „извоюват” желаната забрана за проучванията.
Самата аз бях част от хората, мога да потвърдя , че това не беше политически протест (както често управляващите наричат всяка гражданска инициатива против някое тяхно решение). Това , което се случи в събота, показа на министър Нона Караджова, че еко-активистите са повече от 15 човека. По повод опасенията на еколози, че проучвания за шист край град Нови пазар (област Шумен) вече се провеждат, на 13. януари по БНТ1 министърът на околната среда и водите каза „Аз съм убедена, че ЕК едва ли ще работи по данни какви глупости се пише из интернет. Абсолютно не ме интересува какво говорят тези хора, които нямат ник’ви сериозни аргументи. Вие за колко протеста знаете в България и по колко човека са участвали в тях ? – Между 5 и 15 човека! ”
Профилът на протестиращия
На последния протест в София, където всъщност имаше не 15 , а 4000 души, преобладаваха младите, знаещи, четящи и интересуващите се от фактите за компанията Chevron хора, слабо заинтригувани от политика и от опозиционни партии. Тези хора бяха там на минусови температури, защото са убедени, че опасност за околната среда има. Нямаше ексцесии, сблъсъци с полицията. Очевидно младото поколение изразява гражданската си позиция по много цивилизован, но категоричен начин. Всички национални медии у нас отразиха вяло и не акцентираха върху протеста. Това не остана незабелязано от световните медии обаче. Същия ден в сайта на CNN бе публикувана подробна новина за протеста, където се казва още : „Българските национални медии не отразяват подробно темата, въпреки това обаче, гражданското недоволство продължава да расте” . По време на протеста , организаторите съобщиха, че в Комисия по икономическата политика, енергетика и туризъм към Народното събрание е внесено предложение за мораториум върху проучванията.
Обещанието или къде мечтите се превръщат в "реалност"
В понеделник (15.01) след близо четиричасови дебати депутатите от комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм приеха с 13 гласа "за" редактирания вариант на предложението на Яне Янев и група народни представители за налагане на мораториум върху добива и проучването на шистов газ. По този начин разрешението на Chevron бе отнето.
Според окончателно приетия текст мораториумът е в сила, докато не бъдат приети промени в Закона за околната среда, така че да се прави ОВОС (оценка за въздействие върху околната среда) при всички видове проучвания за добив на шистов газ, или докато не бъде променен Законът за подземните богатства, така че да се забрани технологията "хидравлично разбиване".
Икономическият министър Трайчо Трайков обясни: "Идеята е компанията да има право да извършва проучвания за нефт и газ по конвенционалния метод, но да не използва технологията хидрофракинг. Идеята е използването на тази технология да бъде допуснато тогава, когато имаме убедителни доказателства или начини за контрол, че това няма да нанесе допълнителни вреди на околната среда".
Представителите на инициативния комитет срещу добива на шистов газ, които са и организатори на протестите в страната, не бяха съгласни с ограничаването на действието на мораториума до приемането на законовите промени и напуснаха заседанието по време на гласуването. Според тях това е временно решение, с което правителството си оставя „отворена вратичка”.
Депутатите от комисията отхвърлиха предложението на "Коалиция за България" за приемане на закон, забраняващ добива на шистов газ, както и предложението на Волен Сидеров и група народни представители за налагане на мораториум върху добива на шистов газ в продължение на 20 години.
Депутатите обаче приеха, че се забранява прилагането на технологията "хидравлично разбиване", "удар", "фракинг" и други подобни технологии, които вкарват химикали под земята под налягане, по-голямо от 20 атмосфери. С приетите текстове се забрани добив на шистов газ, както и на газ от пясъци, а също и теренни проучвания за добив на газ и нефт, които отговарят на гореописаните методи. Всички подобни методи трябва да бъдат спрени, а нарушителите се санкционират с глоба от 100 млн. лв. и конфискуване на техниката и оборудването, решиха депутатите.
75% от БГ подкрепя проучванията? Едва ли!
Днес след гласувания мораториум, се появиха данни от проучване на агенция ESTAT. Според него 75% от българите подкрепят проучванията за шистов газ в България при гаранции за екосредата. От агенцията твърдят, че проучването е национално представително, проведено в периода от 6 до 12 януари. т.г. Анкетирани са едва 1000 души!
В доста страни, където Chevron е оперирала, се водят дела срещу нея , за щетите, които е нанесла на природата и влошено здравословно състояние на местното население. Заради замърсяване на околната среда в областта на река Амазонка, вторият по големина нефтен концерн в САЩ Chevorn бе осъден да плати на Еквадор обезщетение в размер на почти 20 млрд. долара.
Франция забрани каквито и да е проучвания за шистов газ на територията си. Еколози от Германия и Англия много активно протестират в последната една година за такава забрана по родните си места.
В сряда, 18.01, 18.00 часа в София еко-активистите организират поредния протест пред Паметникът на Патриарх Евтимий.
Снимки: Димитър Ленков

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg