EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Шистовият газ – игра на САЩ в България?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шистовият газ – игра на САЩ в България?

mail09:30 | 26.08.2011прегледи 977 коментарикоментари 0


Според проф. д.ик.н. и д-р по история Нина Дюлгерова много неща се казаха и изписаха за това, колко вредни за екологията са проучванията и добивът на шистов газ. "Технологията е американски патент и се използва главно в Северна Америка. Експертите вече дадоха своята негативна оценка за нейното използване в Европа, а доказателство за нейната неефективност е отказът на Франция и Англия да прилагат шистовата технология на своя територия. Примерът с проучванията в Полша има силен политически привкус: политиците обвиниха несъгласните с проекта за шистов газ в шпионаж в полза на чужда държава. Това не донесе успокоение при поляците, но предизвиква интересни размисли", подчертава тя.
Политиката за осъществяване на различните енергийни проекти показа, че е ефективен начин за навлизане или утвърждаване на сфери на влияние. Вече не идеологическите ориентири, а нефтено-газовите и ядрените схеми определят мястото и ролята на всяка държава или международна организация в регионалното и глобалното пространство. Без съмнение "Газпром", Е.ОН, ЕНИ или "Шеврон" преследват икономическите си интереси, но същевременно са и проводници на политическите амбиции на своите държави, казва Дюлгерова. "Нещата се усложняват и от новото предизвикателство, свързано с шистовия газ. Екологичният проблем замрази нефтопровода Бургас-Александруполис, политическите и корпоративните интереси на Москва, Париж, Берлин и Рим осигуряват зелена светлина на "Южен поток", но те отразяват европейската и руската визия на енергийното бъдеще на континента", коментира тя.
Според нея продължаващото финансиране на газопровода "Набуко", независимо от неговата безперспективност, е недостатъчно за присъствието на Вашингтон в енергийните игри в България. Досега американски фирми инвестират в соларни и ветрени енергийни източници, налице са и политически индикации за участие в строителството на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй", идея - повече популистка, отколкото реална.
"Поредният опит е лицензът за проучвания за шистов газ в Североизточна България, която е най-плодородната територия, но също така и гранична зона на бъдещия газопровод "Южен поток". Превръщането на тази зона в експериментална лаборатория с прилагането на опасна шистова технология поставя под съмнение екологията на района и сигурността на държавата. Верният отговор в решаването на енергийното бъдеще на България е обвързано не с конюнктурата, а с екологичната сигурност и правилния енергиен избор", заяви професор Дюлгерова. /БГНЕС


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4099