EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Широколентовият интернет- двигател на икономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Широколентовият интернет- двигател на икономиката

mail14:00 | 17.05.2010прегледи 1055 коментарикоментари 0


На официалното откриване на Шестата световна среща на българските медии във Виена днес, главният изпълнителен директор на Telekom Austria Group Ханес Аметсрайтер говори за нуждата от активен диалог между бизнеса и управлението в Източна и Югоизточна Европа по отношение на икономическото развитие, съобщава БТА.
По думите на Аметсрайтер дигиталните технологии и особено широколентовият интернет са движещата сила, която ще укрепи икономиката на Европа. Това е причината компанията да  подкрепя европейската визия за дигиталното бъдеще, която е залегнала в Стратегия 2020, за осигуряването на броудбанд услуги за всички европейски граждани. Споделям тази визия, тъй като чрез осъществяването й европейската икономика ще се затвърди като глобален иновационен лидер в дългосрочен план, посочи Аметсрайтер.
Тази година е по-трудна за цялата телеком индустрия във връзка с последствията от световната икономическа криза. Особено голямо е разминаването в начина, по който определени технологии се интегрират в Западна и в Източна/Югоизточна Европа. Например, държави като Словения, Хърватия, Сърбия и България са под средните нива на навлизане за фиксираните броудбанд услуги в сравнение с други държави с подобен дял на БВП на глава от населението, добави Аметсрайтер.
Средно процентът на проникване на широколентов интернет в Югоизточна Европа е 11,6 на сто (според числеността на населението), докато в Западна Европа този процент е 27,6 на сто. Същевременно разликите между страните в региона са значителни като в Словения процентът е 23,5  на сто, в България - 10 на сто, а в Сърбия - 6.9 на сто, става ясно от проучване по поръчка на Telekom Austria.
Озаглавено "Последствията от проникването на широколентовия интернет в Източна и Югоизточна Европа", то е извършено от британската компания Frontier Economics.
В него се прави извода, че потенциалът за печалба от Telekom Austria при по-мащабно навлизане на широколентов интернет в югоизточните европейски страни, в които групировката има пазарно присъствие, може да достигне 9,2 милиарда евро през следващите десет години.
Форумът, който събира българските медии от цял свят, се организира от БТА с подкрепата на М-Тел и ще продължи до 20 май.

 



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg