EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шефът на Държавната комисия по хазарта подаде оставка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шефът на Държавната комисия по хазарта подаде оставка

mail17:31 | 01.02.2010прегледи 1686 коментарикоментари 0


В мотивите си за напускане той посочва появилите се публичното пространство спекулации, свързани с промените в Закона за хазарта и невъзможността да ги защити по адекватен начин.

„Не желая да създавам негативи и да предизвиквам атаки към комисията и министерството", пише в заявлението си до министъра Димитър Терзиев.
Министър Дянков приел оставката.

Както е известно преди няколко дни на сайта на МФ бяха публикувани предложения за промени на размера на данъка върху хазарта, които на практика го понижаваха от определените в Закона за държавния бюджет 15%. Те бяха направени от Държавната комисия по хазарта.
Според самия Симеон Дянков тези предложения не са били съгласувани с него.

От първи януари влезе в сила новият данък върху хазарта, който парламентът повиши от 10 на 15% в края на миналата година. Така от 1 януари 2010 г.се плащат по 500 лева на тримесечие за хазартен автомат и съответно за всяко игрално място. На същата сума възлиза и данъкът за съоръжение за залагания в надбягвания с коне или кучета.
22 000 лв. на тримесечие се плаща за рулетка в казино, за игрална маса,  за други игрални съоръжения - 5 000 лв.
С вдигането на акциза от 10% на 15% се очаква в бюджета да влязат около 150 млн. лв., прогнозира съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов.
Увеличението на данъка върху хазартните дейности предизвика острата реакция на Българската търговска асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия. Те казаха, че промените в закона се правят прибързано и без ясна експертна обосновка.
Увеличаването на данъчната ставка върху тото, лото и резултати от спортни залагания от 10 на 15  процента, както и увеличението с близо 70 на сто на данъка за игрални автомати, е крайно решение. Ефектът от тази управленска мярка няма да бъде увеличаване на данъчните постъпления в бюджета, тъй като рязко ще намалеят фирмите, които подлежат на облагане, казват още от асоциацията.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg