EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шефът на TotalEnergies скептичен за зелената енергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шефът на TotalEnergies скептичен за зелената енергия

mail13:35 | 20.02.2024прегледи 350 коментарикоментари 0


Преходът към производство на енергия с нулеви емисии ще доведе до по-високи цени на енергията. Това заяви ръководителят на френския енергиен гигант TotalEnergies Патрик Пуян пред The Financial Times.

"Вярваме, че по същество този енергиен преход ще означава по-висока цена на електроенергията“, уверен е той. "Има теория, според която, възобновяемите енергийни източници са по-евтини, така че цената ще бъде по-ниска: Не смятаме така, защото системата, в която имате повече възобновяеми енергийни източници, е по-малко ефективна.“

Преди това ръководителят на TotalEnergies изрази съмнения относно прогнозирания темп на преход към автомобили без емисии.

"Искате хората да харчат повече пари за автомобили, които имат същите характеристики като тези с двигател с вътрешно горене. Защо трябва да харчат повече пари? Кажи ми“, казва Пуян.

Ръководителят на френския енергиен гигант казва, че политиците и активистите са наивни да смятат, че производството на петрол и газ може да бъде намалено, преди достатъчно възобновяеми източници да заемат мястото им.

"Темповете на прехода няма да бъдат еднакви навсякъде“, прогнозира той. "Не можем да искаме от африканските страни да не разработват ресурси, защото разработваме техните ресурси за собствен комфорт в продължение на 20 години“.

Патрик Пуяне смята, че работата с Глобалния Юг е необходима, защото без нея няма решение на проблема с климата.

TotalEnergies продължава да поддържа стратегия, която поставя производството на нефт и газ на първо място и проектите за възобновяема енергия на второ място. От своите 16,8 милиарда долара капиталови разходи през 2023 г. компанията е похарчила приблизително две трети за изкопаеми горива и една трета за своя "нисковъглероден“ интегриран енергиен бизнес.

"Трябва да бъдем силни в нефтената и газовата индустрия... Поради това хората купуват нашите акции на първо място“, отбеляза ръководителят на TotalEnergies.

TotalEnergies вярва, че компанията ще започне да получава печалби от зелена енергия не по-рано от 2028 г., когато ще генерира паричен поток от около 4 милиарда долара./Труд


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg