EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шеф на BNP Paribas -банкер №1 на Франция?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шеф на BNP Paribas -банкер №1 на Франция?

mail16:40 | 14.09.2015прегледи 1545 коментарикоментари 0


Президентът на Франция Франсоа Оланд планира да номинира бившия шеф на BNP Paribas - Франсоа Вилерой де Гало за следващ управител на Френската централна банка, обявиха от неговия кабинет.

Вилерой де Гало, който е 56-годишен, беше доскоро съоперативен директор на най-голямата френска банка BNP, преди да се оттегли от своя пост през април, за да оглави правителствена комисия за бизнес инвестиции - ход, който се смята от мнозина като трамплин към поста му на шеф на Централната банка.

Настоящият управител на Централната банка Кристиан Ноайе ще се пенсионира на 31-ви октомври, когато приключи неговия втори управленски мандат.

До появата на името на Вилерой де Гало през пролетта на настоящата година, очакванията бяха, че за нов управител на Френската централна банка ще бъде избран настоящият член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ - Бенова Кьоре. Но с оглед на факта, че на Кьоре се гледа като на важен съветник на президента на ЕЦБ Марио Драги, Франция изглежда не е склонна да загуби своя влиятелен глас във Франкфурт.

Франсоа Влиерой де Гало е прекарал близо 20 години в държавната администрация на страната, оглавявайки кабинетите на бившите министри на финансите Доминик Строс-Кан и Кристиан Соте в края на 90-те години на миналия век, преди през 2003-а година да се присъдени към управляващия екип на BNP Paribas.

Неговият избор обаче може да срещне известна опозиция в парламента на страната, тъй като редица представителите на Социалистическата партия изразяват несъгласие, че един бивш банкер е подходящ за шеф на Централната банка, която е националният банков регулатор.

Неговото назначение трябва да бъде потвърдено от финансовите комисии на Сената и на Националното събрание (парламента) на страната.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4153