EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шест забранени сорта грозде

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шест забранени сорта грозде

mail06:05 | 29.07.2018прегледи 7802 коментарикоментари 0


DiVino

Шест сорта грозде са забранени за преработване във винарската индустрия на Европейския съюз. Това са отело, ной, изабел, жак, клинтън и хербемонт. Въпреки това обаче, общоизвестен факт е, че продължават да се произвеждат вина от тях в домашни условия из цяла Европа и не само, ами тези сортове дори имат своите поклонници, посочват експерти от австрийската асоциация Arche Noah, която се грижи за опазване на наследството и биоразнообразието в страната.

Чудесен пример за това е местното австрийско вино Uhudler (удлер), което законът позволява да се продава като “плодово вино” и като такова привлича много посетители в Бургенланд (югоизточна Австрия), допълват хората от организацията. Удлер има множество незаконни братя и сестри из цяла Европа, каквито са фраголино в Италия, вино барантес в Испания, юрка в Словения или домашният отело в България.

Оказва се, че всичко това може и да се промени... През изминалият месец юни 2018 в Европейската комисия е внесено предложение за преразглеждане забраната на тези т. нар. директни вина, произведени от директни сортове като ной и отело, като част от бъдещата обща земеделска политика на Съюза. Не е ясно обаче дали държавите членки на ЕС и Европейският парламент ще се съгласят с тази поправка.

По тази причинина австрийската асоциация Arche Noah в партньорство с винарите, обединени в сдужението Freunde des Uhudlers организират среща-конференция, която ще се проведе на 6 октомври 2018 година в Гюсинг, Австрия. Над 30 производители от Австрия и съседни държави ще се съберат, за да дискутират и обменят опит по отношение на основните проблеми свързани с производството на вино от забранени сортове, трябва ли да се отмени наистина забраната, какви са историята, лозаро-винарските практики и потенциала им в Европа. Според инициаторите на конференцията това е преди всичко изключителна възможност да се чуят максимално много мнения и да се огледа въпросът от всички страни.

Какво представляват директните сортове?

Историята им датира от XIX век в Европа, когато след инвазията на филоксера почти всички лозя са унищожени за съвсем кратко време. В търсене на решение на този проблем от Северна Америка са докарани сортове, резистентни към филоксера. Върху техните коренови подложки са присаждани културните европейски лози Vitis vinifera, както е известно, и каквато е практиката и до днес в много от масивите на Стария континент. Освен за подложки обаче, тези лози били засаждани директно с цел производство на вино и от там идва термина “директни сортове”, който се отнася до тези американски сортове, но така също и до първо поколение кръстоски с участието на някои от тях.

Защо са забранени вината от директните сортове?

Между 1920 и 1930 година много от страните в Европа забраняват производството на вина от директни сортове отчасти заради конкуренцията с европейските “благородници” в една силно притеснена икономическа среда между двете световни войни, отчасти и заради твърденията в някои научни среди, че те крият риск за здравето на хората. И така ной, отело, исабел, жак, клинтън и хербемонт остават забранени и в ЕС със закон от 1999 година. Според асоциацията Arche Noah подобни вреди не са доказани, и освен това тези сортове имат вече свои местни традиции, своя история и могат да допринесат за устойчивите лозаро-винарски практики, както и да посрещнат предизвикателствата на бързо променящият се глобален климат.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014