EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шел пред отписване на $400 млн. в Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шел пред отписване на $400 млн. в Русия

mail06:58 | 08.03.2022прегледи 323 коментарикоментари 0


Англо-нидерландският енергиен гигант "Шел" (Shell) е изправен пред отписване на 400 милиона долара активи в Русия по производствената верига на продуктите си, съобщи Ройтерс позовавайки се на годишния доклад на компанията.

По-рано "Шел" съобщи, че проектите на компанията в Русия са на стойност 3 милиарда долара.

На 28 февруари петролно-газовата компания обяви решение да се откаже от съвместните си начинания с "Газпром" в Русия, включително участието си във водещата централа за втечнен природен газ (ВПГ) "Сахалин-2" и проекта за газопровод "Северен поток-2".

Очаква се, че това решение да се отрази на счетоводната стойност на свързаните активи и да доведе до загуби от обезценки през 2022 г., посочва "Шел" в годишния си доклад.

В него пише още, че производството на "Шел" от руски петролни и газови проекти е достигнало до еквивалента на 140 000 барела петрол на ден в сравнение с досегашните около 2,2 милиона барела на ден.

Отписването на активи по производствената верига идва в допълнение на изтеглянето от проекти в Русия за 3 милиарда долара, оповестено на 28 февруари, каза говорител на компанията.

Предстоящите отписвания на "Шел" се правят на фона на масовото изтегляне на западни петролни компании от Русия, сред които британската "Би Пи" (BP), изправена пред отписване на 25 милиарда долара руски активи, планирани за продажба.

Френската "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) обяви, че продължава да се придържа към руските си инвестиции.

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg