EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Швеция утроява производството на ядрена енергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швеция утроява производството на ядрена енергия

mail14:15 | 10.08.2023прегледи 586 коментарикоментари 0


Швеция трябва да утрои капацитета на ядрената си енергия през идните няколко десетилетия, за да отговори на скока в търсенето на електроенергия. Според оценки на шведското правителство най-малко 10 нови конвенционални ядрени реактора трябва да бъдат построени в страната до 2045 г., заяви по време на прессконфереция Ромина Пурмоктари, министър за околната среда и климата, цитирана от АФП и Блумбърг.

Към момента скандинавската страна има общо шест работещи ядрени енергоблока.

Швеция се нуждае от целия нов енергиен капацитет, който може да си осигури, тъй като търсенето е на път да се удвои през следващите няколко десетилетия на фона на електрификацията на промишлеността и транспорта. Новите ядрени централи са в основата на стратегията на правителството в Стокхолм за увеличаване на производството на електроенергия.

Спрямо предприетата от шведското правителство реформа текущите разпоредби, ограничаващи броя на ядрените реактори в страната, трябва да отпаднат. Също така се предвижда и промяна на задължението за изграждане на нови реактори на площадки, където са били разположени вече функциониращи реактори.

Шведската енергийна компания "Ватенфал" (Vattenfall) и финландската "Фортум Ой" (Fortum Oyj) проучват изграждането на малки модулни реактори, които биха могли да бъдат пуснати в експлоатация в даден момент през първата половина на идното десетилетие. Въпреки това германската компания "Унипер" (Uniper), която управлява най-големия реактор в Швеция, по-рано този месец нанесе удар на амбициите на правителството, като заяви, че няма планове да инвестира повече в атомната енергетика./БТА


Тагове: Швеция, АЕЦ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg