EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Швеция се отказва от парите в брой

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швеция се отказва от парите в брой

mail17:05 | 30.10.2020прегледи 528 коментарикоментари 0


Шведите почти са се отказали от парите в брой като разплащателно средство и само 9% са използвали банкноти и монети при последните си покупки. Вместо това те предпочитат картите и дигиталното разплащане, сочи представено днес проучване на централната банка, цитирано от Ройтерс. Използването на кеш в Швеция спада от години и централната банка прогнозира, че на практика може парите в брой да изчезнат след две десетилетия. Използването на пари в брой е на най-ниското си равнище, посочва в съобщение централната банка. За да се подготви за бъдещето, в което все по-малко хора ще използват пари в брой, Риксбанк (Riksbank) проучва възможността да пусне дигитален кеш - т.нар. е-крона, допълва институцията.

Проучването сочи, че шведите разчитат все повече на дигиталното разплащане, включително дебитни карти и популярната мобилна разплащателна система Swish. Над 90% от шведите са използвали дебитна карта при покупките си през последните 30 дни, сочи анкетата, като 75% са плащали чрез Swish. Само 50% са използвали кеш. Пандемията от коронавирус, заради която много хора работят от вкъщи и не посещават магазини, ускорява тенденцията, отбелязва банката.

Изчезването на парите в брой обаче буди притеснения за това какво би се случило, ако електронните разплащателни системи се сринат. Макар парите в брой сравнително лесно да се фалшифицират и "перат" имат някои съществени предимства пред дигиталните пари. Например не разчитат на електричеството или сложна инфраструктура и според централната банка трябва да бъдат запазени като резервен вариант. Риксбанк е на мнение, че който иска да използва пари в брой трябва да може да продължи да го прави, посочи централната банка./Източник: business.dir.bg/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg