EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Швеция: Само 10% от плащанията в брой

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швеция: Само 10% от плащанията в брой

mail09:40 | 16.12.2020прегледи 579 коментарикоментари 0


Правителството на Швеция обмисля възможността страната да премине изцяло към електронни пари. Министърът по финансовите пазари и правата на потребителите Пер Болунд заяви, че проучването започнало в петък и се очаква да приключи към края на ноември 2022 г., съобщи американската агенция Блумбърг.

Швеция е сред първите страни в света, които сериозно обмислят въвеждането на цифрова валута. Шведската централна банка вече изпълнява пилотен проект за използване на електронна крона, базирана на същата блокчейн технология, която е в основата на цифровите валути като биткойн.

Гуверньорът на банката Стефан Ингвес заяви през октомври, че всяко решение относно издаването на електронна крона трябва да се взема на политическо ниво.

От името на правителството министър Пер Болунд каза, че е “от решаващо значение цифровият пазар на плащания да функционира безопасно и да е достъпен за всички”. “В зависимост от това как е проектирана цифровата валута и кои технологии се използват, това може да има големи последици за цялата финансова система”, каза той.

През октомври Централната банка изчисли, че използването на банкноти и монети в Швеция е спаднало до най-ниското си ниво досега, тъй като в условия на пандемия все повече се предпочитат дигиталните плащания. Според проучването на банката по-малко от 10% от всички парични операции се извършват в брой.

През 2018 г. Банката за международни разплащания изчисли, че Швеция е най-безкасовото общество в света, измерено като процент от брутния вътрешен продукт. Намиращите се в обращение пари в брой са едва 1% от БВП, докато в еврозоната този показател е 11%.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg