EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Швеция заменя стари ядрени реактори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швеция заменя стари ядрени реактори

mail09:01 | 18.06.2010прегледи 1800 коментарикоментари 0


Шведският парламент одобри правителствен план за замяна на остарелите ядрени реактори с нови, предадоха световните агенции.
Решението, което беше подкрепено от 174 депутати срещу 172 гласа "против", бележи промяна в политиката на Швеция за отказване от атомната енергия.
През 1980 г. шведите гласуваха на референдум за  постепенно извеждане от експлоатация на ядрените реактори. Но сегашното десноцентристко правителство предложи миналата година съществуващите атомни електроцентрали да бъдат заменени с нови, когато остареят, отбеляза Асошиейтед прес.
Допитванията до общественото мнение показват, че повечето хора в Швеция подкрепят запазването на атомните електроцентрали, които произвеждат близо 40 процента от електроенергията на страната.
Одобряването на законопроекта в парламента обаче не гарантира бъдещето на ядрената енергетика на скандинавската държава, тъй като левоцентристката опозиция, която според социологическите проучвания се движи рамо до рамо с управляващите преди парламентарните избори през септември, се закани, че ще отмени новото законодателство, ако дойде на власт, посочи Ройтерс.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg