EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Швейцарци за справедливи заплати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швейцарци за справедливи заплати

mail17:00 | 19.03.2013прегледи 422 коментарикоментари 0


Инициатива за ограничаване на разликите в заплатите, подета през 2011 година от младите швейцарски социалисти, сега получава подкрепа от 49,5%, сочи допитване, публикувано от в. "Зонтагсцайтунг" и цитирано от AFP.

Инициативата, наречена "1:12 - За справедливи заплати", предвижда да бъдат ограничени различията във възнагражденията в една компания. Целта е най-високата заплата да не надхвърля повече от 12 пъти най-ниската. Тази инициатива в депозирана пред властите в Берн през март 2011 година от обединението на младите швейцарски социалисти (Juso) и е подкрепена от Швейцарската социалистическа партия.
"Ако инициативата 1:12 на Juso и социалистите се гласува днес, тя би получила относително мнозинство от 49,5% "да" и 40,5% "не"", пише неделното издание. Проучването е направено от института "Изопублик" сред 1152 избиратели във френско- и немскоезична Швейцария между 20 февруари и 7 март. От анкетираните 10% се колебаят. На 21 март горната камара (Кантоналният съвет) на парламента трябва да се произнесе по този текст, който бе разгледан от Федералния съвет (правителството) и Националния съвет (долната камара). Датата, на която инициативата ще бъде подложена на гласуване, още не е определена. Това начинание се различава от инициативата "Миндер" за прекомерните възнаграждения, която миналата неделя бе приета с 67,9% от гласовете на избирателите, отбелязва AFP. Текстът, гласуван миналата седмица, предвижда забраната на някои форми на бонуси, като например златните парашути (големи компенсации при напускане на работа - бел. ред. БТА), за компаниите, чиито акции се котират в Швейцария.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg