EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Швейцарският франк във възход към еврото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швейцарският франк във възход към еврото

mail17:40 | 21.12.2010прегледи 2286 коментарикоментари 0


Швейцарският франк продължи и днес да поскъпва спрямо еврото след поредните информации за възможно понижаване на кредитния рейтинг на Португалия с една или две степени, предаде Франс прес.
Швейцарската валута повече от всякога играе ролята на сигурно убежище, посочва агенцията.
Към обяд швейцарският франк се обменяше за 1,2615 франка за едно евро, което нов исторически максимум спрямо единната европейска валута.
Тъй като еврозоната е основна дестинация за швейцарския износ, скъпият франк започва да оказва натиск над швейцарските компании, които губят конкурентоспособност с поскъпването на франка спрямо еврото.
Заради дълговата криза, която кара еврото да губи от стойността си, инвеститорите се втурват към швейцарския франк, смятан за убежище благодарение на политическата и икономическата стабилност на конфедерацията.
Анализатори от банка Pictet предупреждават, че не се вижда начин за спиране на възхода на франка, който може да достигне 1,25 франка за едно евро. Според тях швейцарската централна банка е застрашена от катастрофален сценарий, а инвеститорите сякаш не се интересуват от нищо друго, освен от швейцарския франк.
Президентът на Швейцарската национална банка (ШНБ - BNS) Филип Хилдебранд е описал мрачна картина пред швейцарското правителство, според в. "Зонтаг".
Така че има опасност еврото да се срине, ако дълговата криза засегне Португалия и Испания, което може да предизвика невиждано поскъпване на швейцарския франк до 50 сантима за едно евро, според президента на ШНБ.


 


Тагове: франк, евро, банка
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1035