EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Швейцарски часовници: Все още спад в износа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швейцарски часовници: Все още спад в износа

mail07:40 | 23.09.2020прегледи 1820 коментарикоментари 0


Спадът в износа на швейцарски часовници се е забавил през август, понижавайки се с 11,9% на годишна основа до 1,3 млрд. швейцарски франка (€1,2 млрд.), съобщи Швейцарската часовникарска федерация, цитирана от "Франс прес". Това се случва след исторически спад през предходните месеци заради пандемията от Covid-19.

Тенденцията в износа на швейцарски часовници продължава да е в отрицателна, но първоначалният удар постепенно се смекчава, подчерта в комюнике федерацията.

Всички големи пазари за швейцарски часовници продължават да са в отрицателна територия, с изключение на Китай, където износът им е нараснал с 44,9% на годишна основа, отчитайки силно възстановяване за трети пореден месец.

Това увеличение се обяснява наред с други фактори и с репатрирането към Китай на част от покупките, осъществени в чужбина, поясни часовникарската федерация. Тя подчерта, че този растеж на покупките в страната не е съпътстван с печалба в Европа и някои азиатски пазари.

В Хонконг, един исторически пазар, възприеман като входна врата за швейцарските производители на часовници в Азия, износът е продължил да се понижава с 16,4 процента след няколко месеца на силно свиване от началото на продемократичните протести, които разтърсиха бившата британска колония.

В Европа, където обикновено има много китайски туристи, които пазаруват луксозни стоки при посещението си на Стария континент, износът е намалял с 20,5 процента. Спадът на годишна основа е достигнал 15,3% във Великобритания, 32,2% във Франция и 33,1% в Италия.

В САЩ, вторият най-голям пазар за швейцарските часовници, намалението се е ограничило до 4 процента след стабилен юли. Швейцарската федерация обаче признава, че това относително подобрение идва след едно от най-лошите втори тримесечия.

През април износът на швейцарски часовници регистрира рекорден спад, сривайки се с 81,3 процента, преди да се понижи с 67,9 процента през май, с 35,1 процента през юни и 17 процента през юли.

Общо износът на швейцарски часовници е намалял с 30,5 процента от януари спрямо първите осем месеца на 2019 година, припомня АФП.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg