EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Швейцарската банка запази лихвите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швейцарската банка запази лихвите

mail16:03 | 18.06.2019прегледи 632 коментарикоментари 0


Швейцарската централна банка запази очаквано основните си отрицателни лихвени ставки без промяна, като в същото време въведе нов "лихвен процент на ШЦБ" от -0,75%, който ще замести досегашния целевият диапазон на тримесечния швейцарски Либор между -1,25% и -0,25%. По този начин новият лихвен процент на банката съвпада с нивото от -0,75% на депозитната лихва.

ШЦБ заяви, че отрицателният лихвен процент и желанието за намеса на валутния пазар при необходимост, продължават да бъдат крайно необходими, за да се запази непривлекателността на инвестициите в швейцарски франкове и по този начин да се отслаби натиска върху местната валута. Централната банка все още смята, че швейцарският франк е "високо оценен" (стойността му спрямо останалите водещи валути е доста висока) и че ще се намеси на валутните пазари, ако това е необходимо, за да попречи франкът да се засили прекалено много.

Освен това банката повиши прогнозата си за инфлацията за 2019-а година до 0,6% от 0,3% и за 2020-а година - до 0,7% от 0,6 на сто. В същото време централната банка продължава да очаква, че швейцарската икономиката ще нарасне с около 1,5% през тази година.

В отделен доклад на ШЦБ за финансовата стабилност, банката отбеляза, че големите швейцарски банки Credit Suisse и UBS са подобрили леко капиталовото си състояние, въпреки умереното влошаване на икономическите и на финансовите условия. Банката допълни, че дисбалансите в ипотечните и жилищните пазари на недвижими имоти създават рискове за финансовата стабилност.

По-рано днес Държавния секретариат по икономическите въпроси (SECO) представи летните си прогнози за швейцарската икономика.

Според новите прогнози на SECO БВП на Швейцария се очаква да нарасне през 2019-а година с 1,2% вместо с 1,1%, докато за 2020-а година продължава да се очаква икономически растеж от 1,7 на сто.

Агенцията обаче предупреди, че ако търговското напрежение се задълбочи още повече, глобалната икономика, а оттам и швейцарската икономика, се очакват да се охладят по-силно, особено ако ЕС, и в частност Германия, бъдат засегнати значително от търговската война САЩ-Китай.

Въпреки това SECO очаква ситуацията на пазара на труда през тази година да остане благоприятна. Равнището на безработица през тази година ще бъде от 2,4%, а през следващата - 2,6 на сто.

Подобно на ШЦБ, експертната правителства група също повиши инфлационната си прогноза за 2019-а година до 0,6% от 0,4%, докато прогнозата за 2020-а година остава на ниво от 0,6 на сто.

Въпреки ревизираните във възходящ посока прогнози за инфлацията, редица анализатори и икономисти посочват, че ШЦБ няма да бърза с повишаване на основната си депозитна лихва от 0,75% за продължителен период от време.

Управителят на банката Томас Йордан дори заяви, че "все още имаме място за маневри, за да можем да постигнем дори още по-експанзивна парична политика", което е знак, че ЩЦБ може да понижи допълнително отрицателните си лихви.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg