EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Швейцария: Централната банка без шеф

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швейцария: Централната банка без шеф

mail16:20 | 09.01.2012прегледи 355 коментарикоментари 0


Управителят на швейцарската централна банка Филип Хилдебранд обяви днес изненадващо, че подава оставка, която "влиза в сила незабавно", на фона на скандала около валутни сделки, които подкопаха доверието в него, предадоха световните агенции. На пресконференция днес по-късно в Берн Хилдебранд "ще обяви някои документи", се уточнява в комюникето на Швейцарската национална банка. Швейцарската президентка Евелин Видмер-Шлюмпф се обяви в събота против евентуална оставка на шефа на ШНБ Филип Хилдебранд, чийто имидж бе опетнен от скандал около лична валутна сделка.

"Бихме изгубили един управител, който безспорно свърши отлична работа, разполага с добри контакти и който може да бъде много полезен на Швейцария", заяви по телевизията Видмер-Шлюмпф, която е и министър на финансите. Според нея това, което е направил Хилдебранд, може да бъде извинено, ако си дадем сметка, че то не бива да се прави и че трябва да се промени съответната регламентация. Вчера най-голямата политическа партия в Швейцария - Швейцарската народна партия - призова за оставката на централния банкер Филип Хилдебранд, след като той бе заподозрян в злоупотреба с привилегированата информация.

Според партията той е нарушил закона, извършвайки лични валутни сделки, докато е работел по овладяване на високия курс на франка. Националистическата партия заяви, че Хилдебранд вече не надежден като управител на централната банка. Миналия месец ШНБ съобщи, че съпругата на банкера - Кашия Хилдебранд, която е бивш валутен дилър и в момента управлява художествена галерия в Цюрих, е купила неупомената сума щатски долари за себе си и дъщеря си. ШНБ не посочи, който е оторизирал продажбата, но според заключение на надзорния й орган от 22 декември не е имало неуместни трансакции, нито пък злоупотреба с привилегирована информация от участниците.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg