EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Швейцария финансира науката в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швейцария финансира науката в България

mail12:30 | 27.07.2011прегледи 398 коментарикоментари 0


Швейцария ще подкрепи развитието на българския научен потенциал и научните изследвания, като предостави средства по още два Тематични фонда, се отбелязва в информация от кабинета на министъра по усвояването на средствата от ЕС Томислав Дончев. Споразуменията, които предстои да бъдат подписани са по Българо-швейцарска програма за сътрудничество за намаляване на икономическите и социални неравенства в рамките на разширения Европейски съюз. Финансовата помощ, която България получава по цялата Българо-Швейцарска програма е на стойност 76 млн. швейцарски франка. Чрез нея се развиват двустранните политически и икономически отношения между двете страни. Създават се нови бизнес отношения и партньорства, които подкрепят създаването и развитието на екологична и бизнес инфраструктура, социално осигуряване, обмяна на опит и институционален капацитет. Срокът на действие на програмата е до 2019 г, се посочва в информацията.
Днес в Гранитна зала на Министерския съвет, в присъствието на премиера Бойко Борисов, беше подписано първото споразумение за тематичен фонд "Сигурност".
Чрез него Конфедерация Швейцария предоставя на България средства от 10 милиона швейцарски франка за превенция на престъпления, извършени срещу или от деца на територията на Република България и в страните от шенгенската зона. Средствата са и за повишаване на капацитета на полицейските служители и на експертите по съдебна медицина и криминология, както и за увеличаване на капацитета на прокуратурата в борбата с организираната престъпност и подпомагане на реформата в
съдебната система, подпомагане изпълнението на чл.100 от Шенгенската конвенция, който се отнася до проследяване на откраднати автомобили; обмяна на практически опит в сферата на миграцията и други. Изпълнението на дейностите по Тематичен фонд "Сигурност" се очаква да стартира до края на 2011 г.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg