EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Швейцария: Ръст в имигрантите от Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швейцария: Ръст в имигрантите от Европа

mail18:00 | 19.02.2019прегледи 610 коментарикоментари 0


Имиграцията в Швейцария отново се е увеличила през миналата година и чужденците в страната са достигнали над 2 милиона души, така че отворената политика на богатата страна за европейските граждани е изправена пред недоволството на крайната десница, предаде Ройтерс.

Неутрална Швейцария позволява свободно движение на граждани от ЕС и от членките на Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) - Исландия, Лихтенщайн и Норвегия - в замяна на по-голям достъп до единния пазар на ЕС. Активисти от крайната десница протестират, че това е наводнило Швейцария с чужденци, които вече са една четвърт от населението в страната.

Швейцарското правителство се противопоставя на тази позиция, призовавайки за запазване на свободното движение като съществена част от връзките с ЕС, който е най-големият търговски партньор за разчитащата на износа икономика.

Оповестените днес статистически данни показват, че нетната имиграция от страните от ЕС/ЕАСТ се е увеличила с близо 31 000 души през 2018 година, което е незначително повече, отколкото през 2017 година.

Общата имиграция, която се формира от квоти за други чужденци и временни ограничения за някои балкански страни членки на ЕС, се е увеличила с 2,9 процента до близо 55 000 души.

Това означава, че близо 2,1 милиона чужденци - над две трети от които от страните от ЕС/ЕАСТ - са живеели в Швейцария в края на миналата година.

Швейцария изпитва трудности с подхода си към отношенията с ЕС. Брюксел иска нов договор, с който Швейцария ще трябва да приеме правилата на единния пазар и да предостави на гражданите на ЕС същите облаги, с които се ползват швейцарците, живеещи в страни членки на ЕС.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4102