EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Швейцария разкрива банкови операции на ГДР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швейцария разкрива банкови операции на ГДР

mail10:00 | 16.07.2010прегледи 847 коментарикоментари 0


Швейцария вдига завесата над съмнителни банкови операции в бившата Германска демократична република (ГДР), предоставяйки на Берлин "серия банкови документи, които биха могли да предоставят информация за средствата на масови партии и организации" в бившата комунистическа Източна Германия, съобщи швейцарското правителство, цитирано от Франс прес.
Съобщението е направено въз основа на молба за сътрудничество от Германия, отправена през 2003 година с цел "разследване на незаконни финансови потоци преди и след падането на Берлинската стена", посочи в комюнике министерството на външните работи. Откритите сметки били вече закрити и в тях нямало никакви средства, уточни швейцарското министерство.
"Държавни органи и служби от партията на бившата ГДР са използвали предприятия в чужбина, за да извършват незаконни дейности, но и за да финансират незаконни дейности. Според разследванията в Германия такива дружества-паравани съществували и в Швейцария", обясни дипломатическото ведомство.
В някои случаи обаче при проверките се оказало, че вече няма документи в банките, тъй като операциите били стари и срокът за съхраняването на архив бил изтекъл. От общо 14 банки, където са поискани проверки, 8 са заявили, че са имали отношения общо с 56 клиенти, уточни министерството.
Документите, предадени на Германия, биха могли да се използват като съдебни доказателства, още повече, че Швейцария е дала одобрение за това по линия на юридическото сътрудничество. Така Швейцария допринася и за изясняване на финансовите потоци преди краха на бившата ГДР, е посочено в съобщението.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047