EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Швейцария премахва ограничения за работа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швейцария премахва ограничения за работа

mail07:30 | 01.05.2014прегледи 1758 коментарикоментари 0


Швейцария премахна ограниченията за издаване на разрешителни за работа на граждани на Европейския съюз, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщение на правителството.
Временната ограничителна мярка беше въведена на 1 май 2003 година под натиска на десните политически партии, опасяващи се от влиянието на европейската криза върху пазара на труда в
Швейцария. Тя се отнасяше за 25 страни членки, с които Берн е сключил споразумение за свободно движение на граждани и предвиждаше строги квоти за европейците.
От днес отпадат ограниченията за осем източноевропейски страни - Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Словения, Чехия и Естония - а от 31 май - за останалите 17 страни членки.
Квотата за разрешения за работа остава в сила за граждани на България и Румъния, които се присъединиха към ЕС по-късно. Правителството реши системата на работни квоти да се отнася
и за Хърватия, с която през февруари Берн прекрати преговори за споразумение за свободно движение на граждани. Решението беше взето на референдум в Швейцария на 9 февруари, на който мнозинството се изказа за въвеждане на квоти за работна ръка от ЕС, което противоречи на подписаното през
2002 година двустранно споразумение с Брюксел за свободно движение на граждани. При тази ситуация Берн реши да спре преговорите със Загреб.
Днес стана известно, че Швейцария се е съгласила да издава на хърватски граждани 50 дългосрочни и 450 краткосрочни разрешителни за работа годишно, както и да признава издадени в Хърватия дипломи в областта на здравеопазването, образованието, селското стопанство, спорта и строителството.
Очаква се до края на юни швейцарското правителство да представи законопроект с неговите предложения за промяна на законодателството в съответствие с волята на народа. Одобрените днес мерки се очаква да помогнат на Берн да облекчи преговорите за участие на на швейцарски студенти в европейски научни програми. Брюксел замрази сътрудничеството с Швейцария в тази област в отговор на резултатите от референдума.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg