EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Швейцария не се отказва от АЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швейцария не се отказва от АЕЦ

mail17:50 | 25.05.2011прегледи 728 коментарикоментари 0


Швейцарското правителство препоръча днес на парламента да не подменя ядрените централи, докато изтече техният експлоатационен срок, след което те ще бъдат постепенно спрени до 2034 година, предаде Франс прес. "Федералният съвет (правителството) иска да продължи да гарантира високата степен на сигурност на снабдяването с електроенергия в Швейцария, но без ядрения сектор в средносрочна перспектива", се посочва в комюнике на Берн. Това решение бе взето от седемте федерални съвета, които от сутринта заседаваха в столицата. "Сегашните ядрени централи ще бъдат спрени, след като изтече срокът на експлоатацията им и няма да бъдат подменяни", се допълва в комюникето на швейцарското правителство, което посочва, че "постепенният отказ от този вид енергия е поносим от техническа и икономическа гледна точка".
Конфедерацията, която е заложила срок на експлоатация от 50 години, има пет ядрени реактора, разположени изцяло в немскоезична Швейцария. Според препоръките, направени стек от правителството, АЕЦ "Безнау1" би трябвало да бъде изключена от мрежата през 2019 година, "Бензау2" и "Мюлеберг" - през 2022 година, "Гьосген" - през 2029 година, а "Лайбщад" - през 2034 година.
Решението на федералния съвет трябва да послужи като препоръка за парламента, който по правило се съобразява с решенията на правителство. Депутатите трябва да узаконят това решение на 8 юни, а окончателното му одобрение би трябвало да стане факт в средата на юни.
 


Тагове: АЕЦ, Швейцария
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg