EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Швейцария vs разхищението на храни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швейцария vs разхищението на храни

mail18:05 | 16.05.2022прегледи 864 коментарикоментари 0


Всяка година в Швейцария може да се избегне изхвърлянето на 330 килограма хранителни отпадъци на човек, по изчисления на министерството на околната среда, което обяви вчера мащабен план за борба с разхищението, предаде Франс прес.
       
Министърката на околната среда, транспорта, енергетиката и съобщенията Симонета Сомаруга подписа споразумение с представители на производствената хранителна верига, за да се намали до 2030 г. наполовина съсипването на храни, където това е възможно.

Споразумението е подписано и от Съюза на швейцарските зеленчукопроизводители, хранително-вкусови компании като Nestlе, Danone и производителя на млечни продукти Emmi, както и големите вериги супермаркети и представители на хотелиерството и ресторантьорството.

Подписалите документа се ангажират да приемат конкретни мерки за ограничаване на отпадъците им и всяка година да отчитат постигнатия напредък, отбеляза министерството.

Желаещите компании и асоциации могат да се присъединят към плана.

Конкретните мерки в зависимост от спецификата на сектора могат да се отнасят например към подобряване на етикетировката за срока на съхранение на продукта, даряване на непродадени партиди или подобряване на опаковката за по-добро съхранение на храните. Ресторантите могат да предлагат на клиентите да взимат за вкъщи остатъците от храна.

Разхищението на храни, което може да бъде избегнато, представлява 25 процента от въглеродния отпечатък от хранителния сектор в Швейцария. Това се равнява на близо половината от отражението на индивидуалния автомобилен трафик в страната.
       
Да се намали наполовина разхищението ще помогне да се намали с 10 до 15 процента отражението за околната среда и парниковите емисии от храните, посочва екологичното ведомство.

Около една трета от хранителните продукти се губят между нивата и чинията. Така например 13 процента от разхищението е в селското стопанство, 27 процента при преработката, 8 процента в търговията, 14 процента в ресторантьорството и 38 процента в домакинствата.

/БТА/


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg