EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Швейцарец ще строи завод в Монтана

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швейцарец ще строи завод в Монтана

mail07:30 | 15.05.2014прегледи 2017 коментарикоментари 0


Община Монтана продаде два терена на Технологичния си парк тази седмица. Инвестициите са на българската фирма „Оптиком” и на швейцарската „Пале Монтех”
Технологичният парк се намира на север от Монтана край пътя за Лом. Разположен е на 85 декара площ. В близост до него ще минава новото трасе на международен път Е 79. Към терени в рамките на Технологичния парк има проявен инвеститорски интерес от още две италиански фирми, съобщи кметът Златко Живков.
Тази седмица бе финализирана сделката с швейцарската фирма „Пале Монтех” за покупка на площ от 30 декара, на стойност от близо 500 хиляди лева. Върху площадката ще бъде построен завод за производство на метални мрежести палети. Срокът за изпълнение е 38 месеца, като условието в договора с община Монтана е да бъдат разкрити най-малко 100 работни места.
Швейцарската фирма работи от 1 година в Монтана, уточни управителят й Андре Урех. Досега за производството на металните боксови контейнери са използвани стари сгради. „Новата постройка ще създаде по-добри условия за хората, които работят за нас”, каза управителят на фирмата. Палетата се използват в промишлеността. Продукцията се изнася на 100 процента в Швейцария. В завода ще работят от 100 до 150 души. Инвестицията за изграждането му е 3 милиона евро като се очаква в него да се произвеждат между 10 и 15 хиляди палета годишно.
Водят се преговори да бъде въведена швейцарска система за професионално образование в едно от средните училища в Монтана. В нея учениците ще бъдат обучавани 1 ден и 4 дни ще практикуват. Така ще завършват училище с определена квалификация, която ще им осигури заплащане над средното в Монтана.
Също тази седмица бе направена и първа копка за изграждане на Търговско-сервизен център на терен в Технологичния парк. Закупената площ е 7,5 декара за близо 100 хиляди лева от фирма „Оптиком”. Тя предлага високотехнологична селскостопанска техника и преди две години открива представителството си в Монтана. Инвестициите за изграждането на центъра на 1100 квадратни метра разгъната площ се изчислява за 1 милион и 500 хиляди лева. Очаква се в него след една година да работят още 15 души.
„През следващите 20 дни ще организираме майски дни в шест свои бази, заяви Веселин Генев – управител на „Оптиком”. Започваме от Монтана и това е израз на нашето желание да покажем, че Северозападна България е най-важният за нас район. Като кампания имаме изключително сериозни намерения, инвестициите ни тук сега започват и сме благодарни на кмета Живков и на общинска администрация, че ни осигуриха тази възможност да изградим нова модерна база, която е много важна за земеделските производители. „


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg