EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шат ел Араб отворена за търговски превози

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шат ел Араб отворена за търговски превози

mail09:40 | 08.02.2012прегледи 584 коментарикоментари 0


Шат ел Араб (в превод Велика арабска река) е водният път, образуван от сливането на реките Тигър и Ефрат. След три десетилетия днес той официално отново бе отворен за търговски превози по инициатива на петролната компания Shell,
предаде АFP.
"Днес Шат ел Араб се ражда отново, след като бе затворен 31 години" заради войната с Иран, каза Мехди Бадах Хюсейн, ръководител на съвместния комитет за разработване на петролното поле в Мажнун, експлоатирано от Shell, малайзийската Petronas и иракското правителство.
"По Шат ел Араб имаше други пристанища, но сега за първи път Ирак успява да превърне този воден път в маршрут за превозване на тежко оборудване", допълни Хюсейн.Нашва е "първото пристанище (по тази река), което ще позволи на кораби от цял свят и превозващи тежко оборудване, да използват реката".
Shell построи пристанището и то е било използвано вече на 5 януари, но официалното откриване бе днес, уточни AFP. Шат ел Араб е дълга 200 километра и стига до Персийския залив, очертавайки граница между Ирак и Иран. Тя бе един от залозите във войната между двете страни между 1980 и 1988 година. Запасите на Мажнун се оценяват на 12,58 милиарда барела и това огромно находище в южната част на Ирак, разположено до границата с Иран, в момента дава едва 45 900 барела петрол дневно.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg