EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шарапова с допинг, губи милиони

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шарапова с допинг, губи милиони

mail06:30 | 09.03.2016прегледи 1207 коментарикоментари 0


Спортната компания Nike анулира договора за спонсорство с руската тенисистка Мария Шарапова, след като тя разкри, че е дала положителен допинг тест по-рано тази година, съобщава вестник The Telegraph. Договорът от 2010 година е на стойност 70 милиона долара и е за период от осем години.

По-късно швейцарският производител на часовници Tag Heuer също обяви, че няма да продължи сътрудничеството си със състезателката.

Немският концерн за автомобили "Порше" също приключи с Шарапова: "Ние сме много натъжени от последните новини, обявени от Мария Шарапова. Нашето решение е да отложим планираното партньорство".

Другите по-големи спонсори, с които Мария си сътрудничи през годината, са "Avon", "Eвиан" и Head.

Все още няма позиция от тяхна страна дали ще продължат съвместната работа.

Рускинята е най-добре печелещата спортистка в света през последните 11 години. Само през миналата година добавя в сметката си 29.7 млн. долара, като 23 милиона са от спонсорски и рекламни договори.

Сега 28-годишната тенисистка ще трябва да се бори за кариерата си, тъй като може да бъде отстранена от състезанията за една година.

Шарапова заяви, че е взимала законно мелдониум по време на кариерата си. Веществото бе поставено в черния списък в началото на тази година, след като Световната антидопинг агенция установи, „че атлетите го взимат, за да подобрят представянето си“.

Тенисистката увери, че не е съзнавала, че веществото е забранено, но подчерта, че „поема цялата отговорност“ за действията си.

Руският министър на спорта Виталий Мутко защити Мария Шарапова след допинг скандала. По думите му всички руски спортисти са били предупредени, че от 1 януари мелдониум влиза в списъка на забранените вещества.

"Казахме им. Никой спортист няма да тръгне сам да го приема. Шарапова няма никаква вина. Хората от щаба й сбъркаха и я обидиха жестоко. Тя постоянно пътува и играе през ден. Други трябваше да помислят какво й дават. Треньорите, лекарите, физиотерапевтите и ръководителите на федерации са длъжни да носят отговорност за това. Най-страшното е, че страдат спортистите", заяви Мутко.

Създателят на мелдониума професор Ивар Калвиниш също се включи в дискусията по положителната допинг проба на Мария Шарапова.

Ръководителят на латвийския институт по органичен синтез на вещества, защити рускинята и каза, че мелдониума не е създаден, за да подобри работата на атлетите, а като лекарство, което да ги предпази.

"Не знам защо е забранен. Няма доказателства употребата му да води до подобряване на резултатите на атлетите. Все едно да им забранят да ядат месо. То съдържа карнитин, който създава енергия за организма. Това е лекарство и смятам, че ако някой бъде лишен от правото да го употребява, то той е лишен от правото да се лекува", коментира професор Калвиниш.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161