EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шаранът в София - 5,90 лв./кг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шаранът в София - 5,90 лв./кг

mail16:45 | 04.12.2012прегледи 569 коментарикоментари 0


Цената на шарана в столица преди традиционния празник Никулден на 6 декември се запазва до 5,90 лева за килограм. Това показва справка щандовете, на които се продава риба и рибни продукти, на Женския пазар в София, съобщи агенция „Фокус”. Традицията повелява на Никулден на всяка българска трапеза да присъства пълнен шаран за здраве.
Търговците посочват, че цената на сладководната риба няма да се повиши значително преди празника, като в някой големи търговски вериги тя е дори под 5 лева за килограм. Българинът купува шаран обикновено два-три дена преди празника, но за съжаление тази година търсенето не е толкова голямо, колкото минали години, отбелязват търговците.
Близка по цена на шарана е и скумрията, която се предлага за 5,80 на килограм, а филе от толостолоб може да се намери за около 7 лева на килограм.

Заради повишената консумация на риба преди Никулден Българската агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури започват съвмести проверки на над 60 търговски обекта в столицата, в които се предлагат риба и рибни продукти. Днес инспекторите провериха обектите на Женския пазар, като установиха, че в някой от тях рибата не е съхранява в лед. Актът за това нарушение е на стойност 500 лева. Проверяващите следят за състоянието на предлаганата риба, условията, при които се съхранява, както дали търговецът е лицензиран и притежава ли декларация за произход на рибата.
 


Тагове: шаран, цена, София
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg